Produžena zaplena Agrokorovih akcija u Merkatoru – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Produžena zaplena Agrokorovih akcija u Merkatoru

lovenačka Agencija za zaštitu konkurencije (AVK) odlučila je da produži privremenu zaplenu 69,57 posto Agrokorovih akcija koje ima u Merkatoru.

AVK želi da obezbedi naplatu kazne od hrvatske grupacije u iznosu od 53,9 miliona evra.

U saopštenju AVK navodi se da Agrokor još nije platio kaznu koja mu je izrečena prošlog decembra jer nije prijavio antimonopolskom regulatoru u Sloveniji preuzimanje kompanije za flaširanje vode Kostela u toj zemlji iz 2016. godine, prenosi agencija STA.

Slovenačka novinska agencija dodaje da AVK nije navela u saopštenju kakvi će naredni koraci uslediti, uz objašnjenje da odluka o konfiskovanju akcija može biti produžena jedanput na period od maksimalno šest meseci.

Zaplenu akcija je podržao Okružni sud u Ljubljani, dok je slovenački Ustavni sud nedavno odbacio žalbu Agrokora povodom odluke AVK o konfiskovanju, preneo je Tanjug.

Najnovija odluka AVK znači prenos Agrokorovog većinskog udela u Merkatoru na Fortenovu, kompaniju naslednicu hrvatskog koncerna, nije moguć, dodaje se u tekstu.

Šef Fortenove Fabris Peruško je nedavno izjavio da je još uvek u toku pravni postupak vezan za zaplenu. Nije izneo detalje, ali je pomenuo kao jednu od opcija plaćanje kazne u iznosu od 51,9 miliona evra i izrazio očekivanje da će uskoro biti ispunjeni uslovi za prevođenje Merkatora u Fortenovu.

Osim ukidanja mere antimonopolskog regulatora i saglasnosti svih 56 poverilaca Merkatora, za prelazak slovenačkog maloprodajnog lanca u Fortenovu potrebna je i saglasnost Evropske komisije. Fortenova to očekuje za nekoliko meseci, navodi STA.

Tags
Back to top button