Erste Banka i EBRD kroz dve nove kreditne linije nastavljaju saradnju u finansiranju malih i srednjih preduzeća – Bankar.rs
DOMAĆE BANKESLIDERSVE VESTI

Erste Banka i EBRD kroz dve nove kreditne linije nastavljaju saradnju u finansiranju malih i srednjih preduzeća

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Erste Banka potpisale su ugovore o novim kreditnim linijama u dinarima i evrima, u iznosima od 40 miliona evra i 2,2 milijarde dinara, za finansiranje malih i srednjih preduzeća u Srbiji, u trenutku kada se zemlja oporavlja od krize izazvane pandemijom.

Kompanijama će na raspolaganju u obe valute biti dugoročni i kratkoročni krediti, čija namena je široka i uključuje spektar mogućnosti, od finansiranja investicija i obrtnih sredstava, kao i likvidnosti, do revolving kredita.

„U aktuelnoj situaciji je posebno važno obezbediti podršku malim i srednjim preduzećima da unaprede i očuvaju poslovanje finansiranjem svojih aktivnosti i potreba, bilo da se one odnose na investicije, obrtna sredstva ili likvidnost.

Sa velikim zadovoljstvom nastavljamo našu produktivnu, dugotrajnu saradnju sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, koja nam pruža mogućnost da po konkurentnim uslovima podržimo ovaj veoma bitan segment privrede u Srbiji“, istakao je Slavko Carić, predsednik Izvršnog odbora Erste Banke.

„Danas udružujemo snage sa našim dugogodišnjim partnerom Erste Bankom, kako bismo podržali male biznise širom zemlje. Delimo zajedničku ideju, viziju i odlučnost da prevaziđemo ovaj specifični izazov i osiguramo da održiva preduzeća mogu da prebrode nedavni šok i vrate se rastu“, naglasila je Žužana Hargitaj (Zsuzsanna Hargitai), regionalna direktorka Evropske banke za obnovu i razvoj za Zapadni Balkan i direktorka za Srbiju.

U saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, Erste Banka je do sada realizovala pet kreditnih linija.

Tokom prethodne godine, Erste Banka je nastavila sa daljim rastom u segmentu rada sa malim i srednjim preduzećima, u okviru kog su plasmani kredita tokom 2019. godine porasli za 11 odsto, depoziti za približno jednu petinu, a bankarske garancije za 45 procenata, mahom kao podrška građevinskoj industriji.

Evropska banka za obnovu i razvoj je vodeći institucionalni investitor u Srbiji. Do danas, EBRD je uložila više od 5,9 milijardi evra u 265 projekata u Srbiji. EBRD podržava razvoj privatnog sektora, unapređivanje usluga javno-komunalnih preduzeća, kao i sveobuhvatnu tranziciju ka zelenoj ekonomiji.

Tags
Back to top button