Erikson skoro udvostručio prognozu o globalnim pretplatama za 5G – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Erikson skoro udvostručio prognozu o globalnim pretplatama za 5G

Švedska kompanija Erikson skoro je udvostručila prognozu o globalnim pretplatama za 5G mobilnu telefoniju na 190 miliona do kraja ove godine.

Na to se odlučila zbog bržeg prihvatanja te mreže u Kini nego što se predviđalo.

Ovaj proizvođač telekomunikacione opreme, koji je prethodno prognozirao 100 miliona pretplata do kraja 2020. godine, saopštio je da je revidirao naniže procene o pretplatama za ostale delove sveta zbog pandemije koronavirusa, prenosi Rojters.

“Primera radi, odloženo je nekoliko aukcija za frekvencije u Evropi, zbog čega se očekuje sporije prijavljivanje za 5G pretplate u bližoj budućnosti”, navodi Erikson u svom dvogodišnjem izveštaju o mobilnosti.

Švedska kompanija je takođe oborila prognozu o 5G pretplatama za 2020. i 2021. godinu u Severnoj Americi, ali je zadržala projekcije za 2025. kako za Evropu tako i za Severnu Ameriku.

Takođe je potvrdila da je povećala prognozu o pretplatama za 5G na globalnom nivou na 2,8 milijardi do 2025. godine, ili na oko 30 odsto svih pretplata za mobilne uredjaje, sa prethodno predvidjenih 2,6 milijardi.

“Uprkos neizvesnostima koje je izazvala pandemija, provajderi mobilnih usluga su nastavili da se priključuju na 5G, a više od 75 njih je do sada najavilo komercijalno pokretanje 5G usluga”, navode iz Eriksona.

Prema proceni Eriksona, koji je rival kineskom Huaveju i finskoj Nokiji, 4G mreža će ostati dominantna tehnologija pristupa mobilnoj mreži po broju pretplata u periodu 2020-2025, pri čemu se očekuje da će 2022. godine imati 5,1 milijardu pretplatnika, odnosno 4,4 milijarde do kraja 2025.

Međutim, 2025. godine će prenos podataka putem 5G mreže činiti gotovo polovinu svetskog mobilnog prometa podataka, prognozira Erikson.

Tags
Back to top button