Četrdeset odsto bespovratnih pozajmica realizovano preko ProCredit banke – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKESLIDERSVE VESTI

Četrdeset odsto bespovratnih pozajmica realizovano preko ProCredit banke

Zahvaljujući podršci ProCredit banke, za svega nekoliko dana, čak 28 domaćih preduzeća je dobilo bespovratne pozajmice države od 25 odsto za nabavku novih mašina i opreme, što je oko 40 odsto od ukupnog broja privrednika koji su dosad ostvarili pravo na ovaj značajan finansijski podsticaj.

Na taj način, ProCredit banka je samo do sada podržala nove investicije u vrednosti od preko 3,8 miliona evra, koje će u mnogome doprineti daljem razvoju konkurentskih i proizvodnih prednosti malih i srednjih preduzeća u Srbiji.

“Naša banka je veoma aktivno i odlučno startovala i u ovogodišnjem programu države posvećenom nabavci novih mašina i opreme. Ovaj program je od velikog značaja za naše klijente i želja nam je bila da im u tome i ovoga puta pružimo maksimalnu podršku. Interesovanje domaćih privrednika za ovim podsticajima, ali i našim povoljnim kreditima koji prate čitav program, je izuzetno veliko. Naša banka je dosad uputila resornom ministarstvu veliki broj predloga i odličnih investicija. Neke od njih su već odobrene, druge čekaju „zeleno svetlo“ države, ali verujem da će na kraju svi biti zadovoljni”, istakla je Ana Milić, direktor Sektora za privredu ProCredit banke.

Investicioni krediti uz bespovratne pozajmice države od 25 odsto su dostupni privrednicima u ProCredit banci, budući da je Ministarstvo privrede Republike Srbije i ove godine izabralo ProCredit banku za svog partnera u Programu podrške malim preduzećima, a u okviru kog će država odobriti domaćim preduzećima bespovratne pozajmice u iznosu od dve milijarde dinara.

Pomenutim programom je predviđeno da za planiranu nabavku proizvodne opreme preduzeća obezbede najmanje pet odsto sredstava od vrednosti opreme koja se kupuje, da iz budžeta Republike Srbije bespovratno dobiju 25 odsto neophodnih sredstava (maksimalno pet miliona dinara), a da ostalih 70 odsto investicije finansiraju povoljnim kreditom ProCredit banke.

“Do prošle nedelje domaćim privrednicima su odobrene bespovratne pozajmice u iznosu od 218 miliona dinara. To je tek deseti deo novca koji je u republičkom budžetu planiran za ove podsticaje, što samo znači da ovu značajnu priliku mogu da iskoriste još mnogi domaći privrednici. Iz tog razloga, pozivamo još jednom sva domaća mala i srednja preduzeća, koja planiraju nabavku novih mašina i opreme, da nam se što pre jave kako bi na vreme kompletirali njihovu prijavu i omogućili im da od države dobiju ovaj vredan podsticaj”, poručila je Milić.

Tags
Back to top button