CBCG: Za tri meseca odobreno 8.000 kredita, u vrednosti oko 185 miliona evra – Bankar.rs
ANALIZEBANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

CBCG: Za tri meseca odobreno 8.000 kredita, u vrednosti oko 185 miliona evra

Od početka marta do kraja maja odobreno je skoro 8.000 novih kredita, u vrednosti oko 185 miliona evra, saopšteno je na sednici Saveta Centralne banke Crne Gore, kojom je predsedavao guverner Radoje Žugić.

Savet je ocenio i da su, uz pažljivo odabrane mere CBCG, banke uspešno upravljale rizikom likvidnosti, kao i ostalim rizicima u svom poslovanju, koji su bili značajno uvećani, kao posledica suočavanja sa pandemijom.

“Na kraju maja 2020. godine, banke su ostvarile neto dobit koja je za 36 odsto manja u odnosu na uporedni period prethodne godine, što je bilo uslovljeno formiranjem dodatnih rezervi za kreditne gubitke, kao i smanjenim neto prihodom od naknada”, navedeno je na sednici Saveta, prenosi Pobjeda.

Članovi Saveta upoznati su sa rezultatima analize koju je pripremila CBCG, a koja se odnosi na uticaj koji je pandemija novog korona virusa imala na internet i mobilna plaćanja.

Prema podacima za period januar-april 2020, broj platnih transakcija obavljenih mobilnim plaćanjem na kraju aprila je povećan 49 odsto u odnosu na januar ove godine.

“Broj platnih transakcija koje su fizička lica obavila mobilnim plaćanjem veći je za čak 73 odsto. U istom izveštajnom periodu je evidentiran i rast broja novih korisnika mobilnog plaćanja za 14,7 odsto, a posebno se izdvaja rast broja novih korisnika – fizičkih lica koja su sa pružaocima platnih usluga ugovorila korišćenje aplikacije instalirane na mobilnom telefonu, od 15 odsto. Zaključeno je da je pandemija, pored svih negativnih posledica koje je sa sobom donijela, doprinela finansijskom opismenjavanju građana Crne Gore i ubrzavanju procesa digitalne transformacije kojem smo posvećeni”, istaknuto je na sednici Saveta CBCG.

Savet je razmatrao i usvojio Izveštaj o poslovanju i sprovođenju politike Centralne banke Crne Gore za april 2020. godine, u kome je konstatovano da su aktivnosti Centralne banke tokom ovog perioda realizovane u skladu sa planiranim obavezama.

Na današnjoj sednici, Savet je razmatrao i usvojio Izveštaj o poslovanju pružalaca finansijskih usluga sa stanjem na 31. mart 2020. godine.

Konstatovano je da je u sektoru mikrokreditiranja u prvom kvartalu u odnosu na kraj 2019. godine ostvaren rast ukupnog kapitala (5,12 odsto), ukupnih kredita i potraživanja (2,3 odsto) i likvidnih sredstava (143,6 odsto). Nekvalitetni krediti u ovom sektoru su, na kraju marta ove godine viši 9,7 odsto u odnosu na stanje na kraju 2019. Što se tiče poslovanja lizing društava, ovaj sektor je u prvom kvartalu godine karakterisala stabilnost, pozitivan finansijski rezultat i rast aktive (jedan odsto), potraživanja (2,4 odsto) i kapitala (7,3 odsto). U poslovanju faktoring sektora, koga čini samo jedno faktoring društvo, nije bilo značajnijih promena u odnosu na kraj prethodne godine.

Savet je usvojio Makroekonomski izveštaj Centralne banke Crne Gore za prvi kvartal 2020. godine.

Konstatovano je da će pandemija imati značajne posledice koje će se odraziti na crnogorsku privredu.

Savet je usvojio i Izveštaj o rezultatima ankete o kreditnoj aktivnosti banaka za I kvartal 2020. godine. Prema oceni banaka, tokom narednog kvartala se očekuje ublažavanje standarda (kriterijuma za odobrenje kredita) za mikro, mala i srednja preduzeća i potrošačke kredite. Takođe, ista očekivanja banke imaju i kada su u pitanju kreditni uslovi (kamatna stopa, troškovi provizije i naknada, zahtevani kolateral i sl.) za stanovništvo i privredu.

Savet se upoznao sa tokom stečajnog postupka Atlas banke AD u stečaju i aktivnostima stečajne uprave i razmotrio i druga tekuća pitanja iz domena svoje nadležnosti.

Tags
Back to top button