Nemačka povećava ovogodišnje zaduživanje na 218 milijardi evra – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Nemačka povećava ovogodišnje zaduživanje na 218 milijardi evra

Novo zaduživanje Nemačke porašće na 218 milijardi evra ove godine, rekao je glavni ekspert za budžet u vladi kancelarke Angele Merkel, Ekhart Rehberg, za Bild.

“Budući da će dopunski budžet uskoro biti usvojen, ove godine će biti oko 218 milijardi evra više duga, od čega ćemo po Ustavu morati otplatiti 162 milijarde počev od 2023”, rekao je Ekhart Rehberg, prenosi Rojters.

Očekuje se da će ministar finansija Olaf Šolc u sredu predstaviti drugi dopunski budžet u tri meseca, dodajući još 62 milijarde evra duga na 156 milijardi evra novog zaduživanja koje je već dogovoreno u martu.

Paket pomoći od 130 milijardi evra

Najava dolazi u vreme dok Berlin radi na rekordnom paketu stimulacija za suzbijanje uticaja pandemije korona virusa. Nemačka planira da iskoristi ovo zaduživanje za finansiranje podsticajnih mera vrednih više od 130 milijardi evra kako bi pomogla svojoj ekonomiji i široj zoni evra da se brže oporavi od pandemije korona virusa.

Ministarstvo finansija priprema plan za izmirenje duga za vremensko razdoblje od 20 godina.

Planiranje povećanja duga podvlači ogromni fiskalni pomak Nemačke od nekadašnjeg evropskog prvaka za štednju do jednog od najvećih potrošača u nastojanima evrozone da suzbije negativan ekonomski uticaj pandemije korona virusa.

Tags
Back to top button