Mali: Rast BDP istorijski uspeh – naplata PDV-a iznad očekivanja – Bankar.rs
INTERVJUIMAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Mali: Rast BDP istorijski uspeh – naplata PDV-a iznad očekivanja

Ministar finansija Siniša Mali rekao je danas da je Srbija ostvarila istorijski uspeh jer je prema podacima Evrostata, statističke službe EU, po rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prvom kvartalu ove godine na prvoj poziciji među 38 evropskih ekonomija.

“Mi smo ostvarili neverovatan rezultat, ovo je najveća ekonomska kriza, a Srbija je u prvom kvartalu prva, svi ostali su ispod-Evrozona je minus 3,3 odsto, Hrvatska 0,4 odsto”, rekao je Mali za TV Pink.

Dodao je da se Srbija na vreme otvorila, kada su epidemiolozi rekli da može, pa je ekonomija pokrenuta na vreme.

“Sa puno optimizma očekujemo da do kraja godine zadržimo mesto broj jedan u Evropi”, naveo je on i dodao da ga po nekada “nervira” što ne verujemo u sebe.

Kako je ocenio, novac je počeo da se vraća u budžet jer je naplata PDV-a više od očekivane, a ekonomija je na pravi način krenula, i zahuktava se.

Mali je rekao da oni koji sada najvise kritikuju vlast kada su vodili zemlju BDP je bio u minusu 3,6 odsto.

“U poslednjem kvartalu prošle godine imali smo 6,2 odsto stopu rasta, bili smo drugi u Evropi. Prvi kvartal smo prvi u Evropi. Imali smo teške reforme. Polako ali sigurno dolazimo na mesto koje nam pripada”, naveo je Mali.

Dodao je da je konsolidacija finansija Srbije stvorila uslove da država u ovoj, najvećoj krizi u istoriji, reaguije na pravi način, da može da pomogne građane i privredu, i ostvari visoke stope rasta koje nikada pre nismo imali.

“Mi smo broj jedan u Evropi u prvom kvartalu i hoćemo da zadržimo to mesto. Međunarodni monetarnih fon kaže da ćemo imati naredne godine rast od 7,5 odsto. Hoćemo i više od toga”, rekao je on.

Dodao je da je stopa nezaposlenosti u prvom kvartalu bila 9,7 odsto i podsetio da je 2013. godine bila 25,9 odsto – odnosno da svaki četvrti građanin nije imao posao.

“Mi smo u ovoj krizi imali ozbiljan program ekonomskih mera za podršku privredi, koji je podrazumevao da mikro, mala i srednja preduzeća oslobodimo plaćanja poreza tri meseca, isplaćujemo tri minimalne zarade, imamo veliki program preko Fonda za razvoj i preko komercijalnih banaka podršku za likvidnosti”, rekao je on i dodao da je se to uticalo da privreda opstane bez otpuštanja zaposlenih.

On je pozvao radnike do kojih nije stigao državni minimalac da se obrate ministarstvu.

Pročitajte još: Mali: Srbija APSOLUTNI LIDER u regionu, naš BDP raste 5,1, a hrvatski svega 0,4 odsto

Isplatu od 100 evra iskoristilo je više od 6,1 miliona građana i taj novac je već u opticaju a ljudi su dobili neku dozu optimizma, rekao je on.

“Neće niko da dođe u zemlju koja je neizvesna, koja nije faktor mira i stabilnosti. Dve su stvari važni, pokazali smo se kao stabilni za ulaganja. Mi smo se pokazali kao stabilan partner”, rekao je on i podsetio da je prošla godina bila rekordna što se tiče stranih direktnih investicija.

Tags
Back to top button