Nemačka razmatra još jedan paket podsticajnih mera vredan 50 milijardi evra – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Nemačka razmatra još jedan paket podsticajnih mera vredan 50 milijardi evra

Nemački ministar finansija Olaf Šolc razmišlja o zaduživanju za dodatnih 50 milijardi evra radi finansiranja paketa državnih podsticajnih mera.

Plan o novom zaduživanju svedoči o ogromnom fiskalnom zaokretu Nemačke, koja od nekadašnjeg evropskog šampiona po štednji postaje jedan od najvećih trošadžija u okviru napora evrozone da suzbije negativne ekonomske efekte pandemije korona virusa.

Kabinet kancelarke Angele Merkel planira da donese drugi dopunski budžet 17. juna za finansiranje mera podrške najvećoj evropskoj ekonomiji, rekao je nemački zvaničnik, koji je govorio pod uslovom anonimnosti, navodi Rojters, prenosi B92.

Drugi funkcioner upoznat s budžetskim planovima takođe je rekao da vlada namerava da usvoji predlog dodatnog budžeta sledeće srede, dodajući da Ministarstvo finansija razmatra da poveća emisiju duga u odnosu na prvobitno predviđenih 25-30 milijardi evra.

Oba izvora su navela da Ministarstvo finansija želi da pojača finansijske rezerve kako bi moglo bolje da reaguje na nepredviđene događaje u drugoj polovini godine.

Dodatno zaduživanje do 50 milijardi evra došlo bi povrh dopunskog budžeta u vrednosti 156 milijardi evra dogovorenog u martu, koji će se finansirati zaduživanjem vlade u Berlinu.

To znači da bi ukupna nova neto zaduženost vlade ove godine mogla da premaši 200 milijardi evra, što je otprilike čini 6,0 posto nemačkog BDP-a, napominje britanska agencija.

Vlada procenjuje da će nemački odnos duga prema BDP-u ove godine skočiti na više od 75 odsto sa nivoa od nešto ispod 60 procenata 2019. godine, što se nije dogodilo još od vremena globalne finansijske krize pre više od jedne decenije.

Tags
Back to top button