Hrvatska izdala 11-godišnju obveznicu vrednu dve milijarde evra – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Hrvatska izdala 11-godišnju obveznicu vrednu dve milijarde evra

Ministarstvo finansija Hrvatske izdalo je u sredu na međunarodnom tržištu kapitala 11-godišnju obveznicu vrednu dve milijarde evra, uz kuponsku kamatnu stopu od 1,5 odsto te ostvareni prinos od 1,643 odsto.

“Ministarstvo finansija je 10. juna uspešno izdalo evroobveznicu na međunarodnom tržištu kapitala u ukupnom nominalnom iznosu od dve milijarde evra, dospeća 2031. godine. Godišnja kuponska kamatna stopa iznosi 1,5 odsto, a ostvareni prinos 1,643 odsto. Zajednički agenti izdanja bili su Banca IMI/Privredna banka Zagreb, Barclays, Deutsche Bank i J.P. Morgan”, navodi se u saopštenju.

Interes investicione zajednice bio je izuzetan, ističu iz Ministarstva, dodavši da je bilo više od 400 potencijalnih investitora, čemu su dodatno doprineli investitori koji ulažu isključivo u hartije od vrednosti inveticionog kreditnog rejtinga.

Takođe, ocenjuju da je interes za upis prikupljen od strane najkvalitetnijih investitora uz jako dobru geografsku diversifikaciju – Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD, Nemačka, Italija, Austrija, Francuska, zemlje Beneluksa, CEE zemlje i dr. Time je, navode u saopštenju, ostvarena snažna potražnja, od 8,45 milijardi evra, što je oko 4,2 puta više u odnosu na nominalni iznos izdanja.

Tags
Back to top button