U prvom tromesečju obavljeno oko četiri miliona transakcija e-trgovine – Bankar.rs
BANKARSKI PROIZVODIBANKEElektronsko bankarstvoMobilna placanjaNBSPlatne karticeSVE VESTI

U prvom tromesečju obavljeno oko četiri miliona transakcija e-trgovine

U prvom tromesečju 2020. godine obavljeno je oko četiri miliona transakcija kupovine roba i usluga karticama i e-novcem na internetu u svim valutama, što je 48,13 odsto više u odnosu na prvo tromesečje 2019. godine, kaže viceguverner Narodne banke Srbije Dragana Stanić.

Ona je na onlajn konferenciji “Digitalno bankarstvo i osiguranje” u organizaciji Adria Media Group rekla da kada se posmatraju transakcije na internetu u dinarima, odnosno na sajtovima domaćih trgovaca, povećanje još značajnije.

Kako je navela, zahvaljujući i brojnim aktivnostima koje je NBS preduzela tokom poslednjih godina na povećanju bezgotovinskih transakcija u prvom tromesečju 2020. godine u odnosu na isti period prethodne godine došlo je do rasta od čak 25,62 odsto u broju izvršenih transakcija upotrebom mobilnog bankarstva, prenosi Dnevnik.

Stanić kaže da je ovaj rast još primetniji ukoliko posmatramo samo preduzetnike i pravna lica, gde se u broju transakcija iniciranih mobilnim bankarstvom beleži porast u prvom kvartalu ove godine u odnosu na prvi kvartal prošle od čak 35,7 odsto.

“Primetno je da je došlo i do rasta broja virtuelnih prodavnica. Broj virtuelnih prodajnih mesta u našoj zemlji je sa 899 na kraju prvog tromesečja 2019. godine povećan na 1.228 na kraju prvog tromesečja 2020. godine”, rekla je Stanić.

Kako kaže, od posebnog značaja za razvoj digitalnog bankarstva u Srbiji je i Odluka guvernera kojom se uređuje provera identiteta fizičkog lica korišćenjem sredstava elektronske komunikacije.

Navodi da je na ovaj način otklonjena poslednja prepreka za uspostavljanje poslovnog odnosa sa finansijskom institucijom u potpunosti putem interneta, dakle bez prethodne identifikacije uz obavezno fizičko prisustvo korisnika u prostorijama finansijske institucije.

Tako je rekla da su u toku 2019. godine u Srbiji 44.294 ugovora o finansijskim uslugama između banaka i korisnika finansijskih usluga zaključena na daljinu.

To je, objasnila je, omogućeno zahvaljujući Zakonu o zaštiti korisnika finansijskih usluga kod ugovaranja na daljinu, koji je na predlog NBS usvojen 2018. godine i Odluci guvernera.

Tags
Back to top button