IATA: Najgora godina, gubitak avioindustrije 84 milijarde dolara – Bankar.rs
ANALIZEKOMPANIJESVE VESTI

IATA: Najgora godina, gubitak avioindustrije 84 milijarde dolara

Kriza uzrokovana korona virusom avionskim kompanijama uzrokovaće rekordni godišnji gubitak od 84 milijarde dolara te će se 2020. pamtiti kao “najgora godina u istoriji avionske industrije”, objavilo je Međunarodno udruženje za vazdušni saobraćaj (IATA).

I dok se oporavak avionskih putovanja ubrzava u Aziji te ponovo postupno uspostavlja u Evropi i Severnoj Americi, aviokompanije broje troškove višesedmičnog izgubljenog poslovanja, povećanu gomilu duga i smanjene izglede buduće potražnje.

“Finansijski ćemo 2020. pamtiti kao najgoru godinu u istoriji avionske industrije”, kazao je glavni direktor IATA-e Alexandre de Juniac, prenosi Hina, pozivajući se na Rojters.

Ipak, u IATA-i očekuju da će sledeće godine avionski putnički saobraćaj porasti za 55 odsto, sa depresivnog ovogodišnjeg nivoa, no to će i dalje biti 29 odsto ispod nivoa iz 2019. godine.

To udruženje u svojoj ažuriranoj proceni prognozira da će avionski sektor i u 2021. godini beležiti gubitak, i to od najmanje 15,8 milijardi dolara.

Tako će ukupni gubici zbog krize dostići blizu 100 milijardi dolara.

Čak i na tržištima na kojima je zaraza opala aviokompanije su i dalje suočene sa nizom ograničenja putovanja i oprezom potrošača.

Britanske vlasti tako su uvele karantin u trajanju od 14 dana za putnike koji sleću u tu zemlju, što je izazvalo ljutite reakcije turističke industrije i pretnje sudskim postupcima, pa se razmatra ublažavanje takvog režima u korist uspostave “vazdušnih koridora” do dogovorenih odredišta.

IATA apeliuje na vlade da se suzdrže od karantinskih mera koje odvraćaju većinu putnika od putovanja, utvrdivši da su sigurnosne mere u avionu, uključujući obavezne maske, adekvatne.

“Takve mere bi trebale vladama da pruže sigurnost da mogu otvoriti granice bez karantinskih mera”, rekao je De Juniac.

Tags
Back to top button