Republika Srpska produžava moratorijum na kredite – Bankar.rs
ANALIZEBANKARSKI PROIZVODIBANKEINOSTRANE BANKEKreditiSVE VESTI

Republika Srpska produžava moratorijum na kredite

Nakon što je Federacija BiH donela odluku kojom se moratorijum na otplatu kredita produžava za još dva meseca, sličan model se priprema i u Republici Srpskoj.

Prema saznanjima portala Capital.ba, Agencija za bankarstvo RS priprema izmene postojećih pravilnika kako bi građanima i pravnim licima u Srpskoj to bilo omogućeno.

Naime, izmenama Odluke o privremenim merama bankama za ublažavanje negativnih ekonomskih posledica, predviđeno je da banka moratorijum na kredit može odobriti na period do dva meseca nakon ukidanja stanja vanredne situacije. Do sada se moratorijum mogao ugovoriti samo do kraja vanredne situacije, koja je u Srpskoj i dalje na snazi.

“Pre definisanja primerenog modaliteta, banka može klijentu odobriti privremeni moratorijum sa maksimalnim rokom trajanja dva meseca nakon ukidanja stanja vanredne situacije u Republici Srpskoj ili stanja proglašenja prirodne ili druge nesreće na teritoriji Bosne i Hercegovine u zavisnosti koji je datum poslednji, u cilju pripreme potrebne kreditne analize i utvrđivanje primerenog modaliteta za klijenta“, navodi se u izmenjenoj odluci koju prvo mora da usvoji Nadzorni odbor agencije.

Nakon što su entitetska regulatorna tela u bankarstvu naložile bankama da zbog posledica virusa korona, svojim klijentima odobre moratorijume na kredite, upućeno je na desetine hiljada zahteva kako građana, tako i privrednika.

Tags
Back to top button