EU banke ove godine ne bi trebale da isplaćuju ​​dividende – Bankar.rs
ANALIZEBANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

EU banke ove godine ne bi trebale da isplaćuju ​​dividende

Bankama u Evropskoj uniji ne bi trebalo dopustiti isplatu dividendi, bonusa ili otkup deonica najmanje do kraja ove godine, saopštio je Evropski odbor za sistemski rizik (ESRB).

Ako se sledi preporuka ESRB-a zabrana u evrozoni za takve isplate produžila bi se za tri meseca ili potencijalno duže kako bi se bankama pomoglo u stvaranju zaštitnog sloja i kako bi izdržale najgori ekonomski pad koji pamtimo.

U protekla dva meseca dubina i dužina krize postali su jasni, naveo je ESRB, iza kojeg stoji Evropska centralna banka, a kojim predsedava šefica ECB Kristin Lagard.

Ovo dodatno naglašava potrebu banaka da se suzdrže od isplate dividendi, otkupa deonica i plaćanja varijabilnih naknada najmanje do 1. januara 2021. a možda i duže ako dodatni podaci budu ukazivali na sporije oslobađanje od restriktivnih politika i potencijalno dublji pad ekonomije.

ECB je u martu saopštila da banke u evrozoni neće isplaćivati dividendu ili otkupljivati deonice do 1. oktobra.

Uspostavljen nakon finansijske krize, ESRB deluje kao panevropski posmatrač finansijske stabilnosti, ali njegove preporuke nisu obavezujuće za nadzornike.

Izvor: Indikator.ba

Tags
Back to top button