Savet Bank of America: Kupujte evropske deonice – Bankar.rs
ANALIZEBANKEIZVEŠTAJ SA BERZESVE VESTI

Savet Bank of America: Kupujte evropske deonice

Analitičari Bank of America predviđaju da će evropske deonice do kraja septembra prosečno porasti dodatnih deset odsto.

Rudarski i bankarski sektor sada se već čine precenjenima, pišu analitičari Bank of Amerike, a ta dva sektora trebala bi da imaju najviše koristi od zaokreta ekonomije. Kompozitni indeks menadžera nabavke (PMI) u evrozoni trebao bi da skoči na 53 u avgustu i 58 u septembru, sa samo 30 koliko je iznosio u maju.

“Iako se neke ekonomske aktivnosti neće uskoro vratiti, široko ukidanje ograničenja ipak podrazumeva prostor za značajno povećanje ekonomskih aktivnosti”, naveli su analitičari BofA u napomeni klijentima.

Evropska centralna banka neumorno se brine za svežu likvidnost. U četvrtak je objavila kako je pojačala program otkupa obveznica PEPP za 600 milijardi evra (na 1,35 biliona) i produžila otkupe najmanje do juna 2021. godine. Banka najavljuje da će sprovoditi program kvantitativnog ublažavanja onoliko dugo koliko je potrebno, osim ako, naravno, inflacija ne spreči planove, ali za sada je još uvek ispod cilja od 2% (očekuje se da će biti samo 1,3% sledeće godine).

U redovnoj tromesečnoj prognozi, ECB je takođe procenila da će se ekonomija evrozone ove godine smanjiti za 8,7 odsto, a sledeće godine oporaviti po stopi od 5,2 odsto.

Tags
Back to top button