Titovi dugovi ponovo dolaze na naplatu! U septembru ceh veći od 85 miliona evra – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Titovi dugovi ponovo dolaze na naplatu! U septembru ceh veći od 85 miliona evra

Samo u septembru Srbija će iz budžeta isplatiti više od 85 miliona evra starih kredita i sve to po osnovu zajmova koje su Titovi premijeri uzimali od svetskih kreditora tokom sedamdesetih i osamdesetih godina, saznaje “Blic Biznis”.

Reč je o delu kredita koji su Milka Planinc i Veselin Đuranović uzimali u vreme bivše SFRJ od Pariskog kluba i Svetske banke, a čija poslednja rata dospeva 2041. odnosno 2031. godine.

U septembru na naplatu prvo dospeva 75,3 miliona evra kredita i to prema Pariskom klubu poverilaca, od čega je oko 13 miliona evra kamata. Tačno 15. septembra dospeva i kredit od 11 miliona koji je Srbija uzela od Svetske banke.

Tokom sedamdesetih i osamdesetih godina Srbija se zadužila za ukupno 8,8 milijardi evra. Od Pariskog kluba smo dobili 3,8 milijardi dolara, od Londonskog 2,2 milijarde… Prethodnih godina u proseku smo vraćali po oko 250 miliona evra, prošle godine oko 230 miliona, a ove godine još više.

Najviše dugujemo Pariskom klubu – 1,09 milijardi evra kod koga se kao republika pre četiri decenije zadužila za ukupno četiri milijarde evra. Na drugom mestu je Svetska banka (700 miliona evra) odnosno njen ogranak IBRD, koji nam je u istom periodu odobrio 1,8 milijardi, a kredite ćemo još dugo otplaćivati i Kini (15,9 miliona) i Kuvajtu (253,1 milion).

Poslednji dolar Hrvati su Pariskom i Londonskom klubu isplatili pre deset godina. Hrvatska je Pariskom klubu otplatila poslednju ratu od 192 miliona dolara 2008. godine, a Londonskom klubu ratu od 78 miliona, godinu dana kasnije. Poslednju ratu od ukupno 525 miliona dolara Slovenci su isplatili 1995. godine, potvrdili su nam u tamošnjoj centralnoj banci.

Inače, među najvećim obavezama koje Srbiji dolaze na naplatu u ovoj godini svakako je dug po evroobveznicama – ukupno 196 miliona evra i to je plaćeno u februaru. Nešto više od 53 miliona po istom osnovu dospelo je i plaćeno u martu ove godine, dok 53 miliona dospeva u septembru. Prema Svetskoj banci u ovoj godini na naplatu dospeva ukupno 44 miliona evra.

Tags
Back to top button