Moratorijum na kredite u Federaciji BiH produžen za još dva meseca – Bankar.rs
BANKARSKI PROIZVODIBANKEKreditiSVE VESTI

Moratorijum na kredite u Federaciji BiH produžen za još dva meseca

Agencija za bankarstvo FBiH donela je odluku kojom je moratorijum na kredite produžen za još dva meseca.

Ovu informaciju za Klix.ba je potvrdio direktor Agencije za bankarstvo Jasmin Mahmuzić.

On je kazao da je moratorijum produžen u skladu sa najavama u vezi sa proglašenjem stanja nesreće koje je nedavno ukinuto, te da će Agencija nastaviti da pratit situaciju na terenu i videti šta je optimalno za privredu.

U slučaju da se stanje u privredi ne popravi postoji otvorena opcija da se odgoda plaćanja rata kredita odnosno moratorijum produži ponovo.

Produženjem prava na moratorijum za otplate kredita daje se mogućnost bankama i klijentima da dogovore odgovarajući modalitet izmirenja kreditnih obaveza na obostrano zadovoljstvo.

Moratorijum na kreditne obaveze mera je koja je izazvala najveće zanimanje građana u BiH, a na nju su mogli računati svi oni koji su pogođeni pandemijom korona virusa, a imali su obaveze prema bankama, mikrokreditnim organizacijama i leasing društvima.

Kako su za Klix.ba kazali u Agenciji za bankarstvo FBiH do 10. maja ukupan broj podnesenih zahteva za aktivaciju moratorijuma u bankama iznosio je 35.225, od čega su se 32.154 zahteva odnosila na fizička lica, a 3.071 zahtev na pravna.

Od ukupnog broja zahteva odobren je 32.101 zahtev, od čega se na fizička lica odnosi 30.340, a na pravna 1.761 zahtev.

Tags
Back to top button