Kolektivno tužili Gugl, traže pet milijardi dolara – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Kolektivno tužili Gugl, traže pet milijardi dolara

U Sjedinjenim Državama podneta je kolektivna tužba protiv Gugla.

U tužbi se tvrdi da kompanija nezakonito krži privatnost korisnika tako što prati aktivnost ljudi čak i kada pretražuju sadržaje na mreži koristeći takozvani “privatni režim” (private mode).

Tužitelji traže obeštećenje od najmanje 5,0 milijardi dolara od Gugla i njegovog vlasnika, kompanije Alfabet, izveštava britanski javni servis Bi-Bi-Si.

Mnogi korisnici interneta polaze od pretpostavke da se istorija njihovih pretraga ne prati kada se sadržaji na mreži pretražuju u “privatnom režimu”, ali Gugl kaže da to nije slučaj.

Gugl pretraživač odbacuje tvrdnje da je njegovo postipanje nelegalno jer je, kaže, jasno obavestio korisnike da kad god otvore novu “inkognito” karticu, veb stranica na kojoj se nalaze može da prikuplja informacije o njihovoj aktivnosti pretrage.

Prema advokatskoj firmi “Bojes Šiler Flekner”, koja je u utorak podnela zahtev za pokretanje postupka pred saveznim sudom u San Hozeu, u Kaliforniji, kolektivna tužba će verovatno obuhvatiti “milione” Guglovih korisnika koji su od 1. juna 2016. pretraživali na internetu u privatnom režimu.

U tužbi se navodi da Gugl “ne sme da nastavi sa tajnim i neovlašćenim prikupljanjem podataka gotovo svih Amerikanaca koji imaju računar ili telefon”, prenosi Bi-Bi-Si.

Tags
Back to top button