Građani Srbije koji nisu prodali besplatne akcije sada na računu imaju nešto više od 10.000 dinara – Bankar.rs
ANALIZELICNE FINANSIJESVE VESTI

Građani Srbije koji nisu prodali besplatne akcije sada na računu imaju nešto više od 10.000 dinara

Građani Srbije koji nisu prodali besplatne akcije, kao ni podizali novac od dividendi u prethodnom periodu, sada na računu imaju nešto više od 10.000 dinara.

Jedna akcija Naftne industrije Srbije (NIS) na berzi vredi 600 dinara, a pet koliko je svaki građanin dobio ukupno 3.000 dinara. Akcija Aerodroma vredi 920 dinara, a građanima je na račun uplaćeno i po 1.700 dinara na osnovu akcija Akcionarskog fonda.

Na ime dividendi tokom prethodnih nekoliko godina NIS, Aerodrom i Telekom Srbija svakom građaninu su uplatili po ukupno 4.587 dinara.

Blic podseća da je Skupština akcionara Naftne industrije Srbije (NIS) predložila u ponedeljak, 1. juna, da svaka akcija NIS-a na ime dividendi za 2019. godinu vlasniku donese 27,14 dinara u bruto iznosu.

To praktično znači da će svi građani koji poseduju akcije NIS-a uskoro dobiti dividendu od 115 dinara neto za pet akcija.

Kada će biti isplata dividende i kada novac treba očekivati na računima još uvek nije poznato, ali se zna da je kompanija prethodnih godina dividendu isplaćivala posle leta.

Novac od dividende građani mogu da podignu na šalteru preduzeća Pošta Srbije uz obavezno pokazivanje lične karte. Dakle, sve što je potrebno jeste lično prisustvo, lična karta i usmeni zahtev za podizanje novca po osnovu dividende.

Građani koji nemaju račun za besplatne akcije u Pošti novac od dividende novac mogu da podignu u svojoj banci.

Ukoliko želite da prodate akcije, u Pošti je neophodno dati nalog za prodaju i cenu po kojoj želite da ih prodate.

Tags
Back to top button