ECB duplirala podršku privredi zbog posledica pandemije – Bankar.rs
ANALIZEBANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

ECB duplirala podršku privredi zbog posledica pandemije

Evropska centralna banka povećala je danas svoj veliki program podrške privredi zemalja evrozone pogođene pandemijom korona virusa za neočekivano visokih 600 milijardi evra.

Banka je istovremeno zadržala svoju referentnu kamatnu stopu na istorijskom minimumu.

Hitni program PEPP namenjen da ograniči posledice zdravstvene krize za koji je sredinom marta odvojeno 750 miijardi evra za otkup javnih i privatnih obveznica, a sada je skoro dupliran sa dodatnih 600 milijardi evra.

Program pomoći za 19 zemalja evrozone koji je trebalo da traje do kraja decembra produžen je do juna 2021. godine.

ECB kupuje korporativne i vladine obveznice od banaka i plaća ih novoštampanim novcem. To pomaže da se smanje dugoročne kamatne stope i da se nastavi pružanje jeftinih kredita privredi da bi mogla da nastavi da radi.

Novi podsticaj je dodatak na povećanju potrošnju evropskih vlada i sličan je merama podsticaja drugih centralnih banaka, kao što su američka centralnaabanke Fed, Banka Engleske, Banke Japana i druge, kako svet pokušava da se uhvati u koštac s jakim simultanim udarom i na zemlje u razvoju, i na bogate zemlje.

Banka je pre pandemije imala program pomoći privredi, takozvano kvantitativno popuštanje. Taj program koji je pre pandemije bio glavno oružje te institucije za suočavanje s krizom odobravao je 20 milijardi evra mesečno, na šta je predviđeno dodatnih 120 milijardi evra za 2020. godinu.

Kao što je očekivano banka je zadržala na nuli svoju glavnu kamatnu stopu dok će na komercijalne banke biti primenjena kamata od 0,50 odsto na deo depozita koje stavljaju u centralnu banku umesto da ih pozajmljuju klijentima.

Banka će uskoro objaviti novu makroekonomsku prognozu do 2022. godine.

Tags
Back to top button