Air Serbia inicirala razgovore u vezi sa EA Partners kreditom – Bankar.rs
ANALIZEKOMPANIJESVE VESTI

Air Serbia inicirala razgovore u vezi sa EA Partners kreditom

Air Serbia je obavestila EA Partners o potencijalnoj nemogućnosti ispunjavanja svojih obaveza prema ugovorima o dugu koji su potpisani sa EA Partners I i EA Partners II o specijalnim pravima vučenja 15. septembra 2015., odnosno 20. maja 2016., navedeno je u obaveštenju dva subjekta objavljenom na web stranici Londonske berze, prenosi Indikator.ba.

Avioprevoznik ne može ispuniti svoje obaveze zbog tekuće ekonomske nesigurnosti u vezi sa novim korona virusom (COVID-19) i zbog službenog zatvaranja aerodroma u Srbiji 19. marta za ulazne i odlazne letove, naveli su EA Partners I i EA Partners II.

Air Serbia je izrazila spremnost da se uključi u smislene rasprave kako bi se postigao obostrano prihvatljiv i prikladan ishod, dodala su dva subjekta povezana sa Etihad Airwaysom.

U septembru 2015. Etihad Airways je putem osiguranih obveznica u iznosu od 700 miliona dolara obezbedio finansiranje aerodroma Etihad, te vlasničke udele u Airberlinu, Air Serbia, Air Sejšeli, Alitalia i Jet Airways putem EA Partners I.

Transakciju za finansiranje vrednu 500 miliona dolara kompletirali su Etihad Airways, vazdušna luka Etihad, Airberlin, Air Serbia, Air Sejšeli i Alitalia u maju 2016. putem EA Partners II. Sredstva prikupljena transakcijama uglavnom su korišćena za kapitalne izdatke i ulaganja u flotu, kao i za refinansiranje, zavisno o potrebama svakog pojedinog avionskog prevoznika.

EA Partners osnovan je 2015. godine kako bi Etihad Airways mogao finansirati aviokompanije u kojima ima udele. Etihad Airways ugradio je dva specijalna prava vučenja, EA Partners I i II, koja su prodala obveznice u vrednosti od 1,2 milijarde dolara za prikupljanje sredstava za nekoliko vazdušnih prevoznika. Ta konstrukcija zamišljena je kako bi se osiguralo finansiranje avionskih kompanija uz minimaliziranje opterećenja na bilansu Etihad Airways.

Aviokompanija sa sedištem u Abu Dabiju ima 49% udela u Air Serbiji, dok ostatak kontroliše vlada Srbije.

Tags
Back to top button