Australija nakon 29 godina u recesiji – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Australija nakon 29 godina u recesiji

Australija ulazi u prvu recesiju u 29 godina, potvrdio je danas ministar u vladi zadužen za državnu blagajnu, nakon što je statistički zavod izvestio o padu ekonomije u prvom kvartalu.

Ekonomija je pala za 0,3 odsto u prvom kvartalu u odnosu na prethodna tri meseca, najpre zbog požara, suše i pandemije korona virusa.

Na godišnjem nivou, rast ekonomije u prva je tri ovogodišnja meseca usporio na 1,4 odsto, navodi australijska kancelarija za statistiku ABS.

“To je najslabiji rast od 2009. godine kada je Australija bila usred globalne finansijske krize, a obuhvata tek početak ekonomskih posledica prouzrokovanih Covidom-19”, rekao je Bruce Hockman, glavni ekonomista u ABS-u.

Ministar Josh Frydenberg rekao je da Australija ulazi u recesiju po prvi put u 29 godina.

Australija nije bila u recesiji, koja se definiše kao dva uzastopna tromesečja pada aktivnosti, od 1991. godine, postavivši novi rekord među razvijenim zemljama kada je posredi neprekinuti rast, iako je rast zadnjih godina usporio.

Podaci za drugi kvartal biće objavljeni u septembru kada će i službeno izvestiti o prvoj recesiji u tri decenije.

Frydenberg kaže da će pad ekonomije u drugom tromesečju biti daleko izraženiji.

“To je procena na temelju podataka koje sam dobio iz ministarstva finansija o tome što se očekuje u drugom kvartalu”, rekao je novinarima nakon objave ABS-ovog izveštaja.

Pre korona krize, 13. najveća svetska ekonomija, jedina u grupi OECD-a koja nija zapala u recesiju tokom globalne finansijske krize, bila je na putu da ove godine ostvari prvi višak u budžeta u 12 godina.

Tags
Back to top button