Evro na najvišim nivoima od sredine marta – Bankar.rs
ANALIZEFOREXSVE VESTI

Evro na najvišim nivoima od sredine marta

Kurs evra je u ponedeljak na međunarodnim tržištima nakratko dostigao najviše nivoe od sredine marta, a rizičnije valute, bile su na dobitku jer su investitore ohrabrile dobre vesti iz kineske ekonomije i naznake popuštanja napetosti između SAD-a i Kine.

Kurs evra ojačao je tako na početku sedmice 0,4 odsto prema dolaru u odnosu na zatvaranje u petak, dostigavši 1,1154 dolara, najviše nivoe od 17. marta.

Australijski dolar, osetljiv na zbivanja u globalnoj trgovini, ojačao je čak 1,3 odsto prema američkom, na najviše nivoe za četiri meseca.

Britanska funta ojačala je 0,5 odsto prema dolaru, dostigavši najviše nivoe u tri sedmice, od 1,2414 dolara. Podršku joj pruža postepeno ublažavanje ograničenja u Britaniji uvedenih radi suzbijanja epidemije korona virusa, piše Indikator.ba.

Kineski juan na inostranim tržištima je dodatno blago ojačao prema dolaru, nakon dobitaka u petak usled nade da će tenzije u odnosima Kine i SAD-a popustiti.

Novozelandski dolar prema američkom je ojačao 0,8 odsto, a kanadski 0,5 odsto u odnosu na zatvaranje u petak.

Značajne dobitke u poslednje vreme ostvario je australijski dolar, čije se jačanje ponajviše pripisuje ponovnom pokretanju ekonomije nakon karantina i skoku cene železne rude, vodeće australijske izvozne robe, na rekordno visoke nivoe.

Neki analitičari kažu da bi australijski dolar mogao trgovcima služiti kao svojevrsni orijentir u uslovima laganog izlaska ostalih ekonomija iz karantina iako je širenje virusa bilo daleko izraženije u drugim zemljama, kao što su Italija i Britanija.

Tags
Back to top button