EK razmatra uvođenje novog korporativnog poreza – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

EK razmatra uvođenje novog korporativnog poreza

Evropska komisija razmatra novi korporativni porez kojim bi finansirala otplatu duga vezanog za planirana izdvajanja za pomoć evropskim ekonomijama i sektorima najteže pogođenima korona krizom, objavila je u ponedeljak Komisija.

Novim nametom korporativnom sektoru, varijante koje se razmatraju, u budžet EU godišnje bi se slilo oko 10 milijardi evra, što je manje od 0,2 odsto prometa koji generišu velike kompanije od poslovanja u EU.

Prema planu koji još čeka odobrenje ili izmene iz 27 zemalja članica, EK bi se na tržištu zadužila za ogromnih 750 milijardi evra kojima bi finansirala izdvajanja za mere oživljavanja ekonomija pogođenih korona krizom.

Brisel je predložio nekoliko mogućih nameta kako bi se finansirala otplata toga duga, uključujući novi porez za jedinstveno tržište koji bi stupio na snagu najranije 2024. godine.

“U zavisnosti od oblika toga poreza, bilo u vidu paušala ili naknade u zavisnosti od veličine kompanije, ili kao deo poreza na dobit, moglo bi se namaknuti oko 10 milijardi evra a da se nijedna pojedinačna kompanija previše ne optereti”, rekla je portparolka EK-a.

“Deset milijardi evra manje je od 0,2 odsto prometa koji od poslovanja u EU generišu velike kompanije”, dodala je.

Među novim izvorima prihoda za zajednički budžet EU kojima bi se finansirala otplata duga vezanog za podsticaje, Komisija razmatra i druge opcije, uključujući porez na plastiku, prenosi HR Portfolio.

Vodeći funkcioner EU za budžet Johanes Han u razgovoru za nedeljno izdanje Financial Timesa kazao je da bi porez za jedinstveno tržište mogao zahvatiti 70.000 kompanija u Evropi sa globalnim prometom većim od 750 miliona evra, podseća Rojters.

Tags
Back to top button