Moguć oporavak srpske privrede i pre kraja godine – Bankar.rs
ANALIZENBSSVE VESTI

Moguć oporavak srpske privrede i pre kraja godine

Srpska privreda mogla bi da se oporavi i pre kraja ove godine, izjavila je viceguverner Narodne banke Srbije (NBS) Ana Ivković, ocenjujući da je prethodna projekcija izlaska iz krize koju je NBS dala ovog meseca bila bazirana na pretpostavci da će se domaća ekonomija sporije pokrenuti.

Razlog za ovakav optimističan stav, odnosno, kako je rekla, realnu projekciju, je što se srpska ekonomija otvorila ranije u odnosu na to kako se prognoziralo. Podseća da su sve prethodne projekcije NBS rađene zajedno sa MMF-om, Evropskom komisijom i Evropskom centralnom bankom.

“Prema našim projekcijama iz maja, mi smo očekivali da uđemo u pozitivnu zonu krajem godine, poslednji kvartal. Ali, kada smo radili tu projekciju mi nismo očekivali ovako brzo otvaranje naše ekonomije. Mi smo sada još optimističniji”, rekla je Ivković.

Navodi da postoji puno poverenje u politiku koju vodi država, na čelu sa predsednikom, guvernerom, vladom, za koju je rekla da je donela odgovorne i pravovremene mere.

“I to nam daje sigurnost da će Srbija biti prva u Evropi u pogledu brzine oporavka.Imali smo projekciju za poslednji kvartal, sada čak mislimo da može biti i nešto brže”, rekla je Ivković na međunarodnoj konferenciji “Svet posle korona virusa” u okviru inicijative “Beogradski strateški dijalog”, a na panelu posvećenom budućnosti ekonomija posle pandemije.

Prethodne dve godine projekcije rasta srpske privrede su bile 3,5 odsto, u koje, kako je primetila, niko nije verovao, a ispostavilo se da je rast BDP-a bio 4,2 odsto.

“Dakle, hajde da pokažemo malo poverenja”, poručila je Ivković ocenjujući da su procene rasta srpske privrede za naredni period realne.

Tags
Back to top button