ECB sprema štampanje još 500 milijardi evra – Bankar.rs
ANALIZEBANKEEVROPSKE BANKESVE VESTI

ECB sprema štampanje još 500 milijardi evra

Inflacija u evrozoni pala je na najniži nivo u četiri godine, zbog čega su analitičari i učesnici na tržištu predvideli nove novčane podsticaje Evropske centralne banke, objavio je Blumberg.

Indeks potrošačkih cena pokazuje minimalan rast, a ekonomija Starog kontinenta pada u dublju recesiju.

Suprotno ovome, ekonomisti očekuju da ECB najavi novi niz vanrednih otkupa hartija od vrednosti. Većina ih očekuje povećanje podsticaja od najmanje 500 milijardi evra, što znači da će njihov ukupni iznos za ovu godinu dostići 1,6 biliona evra.

Moguće povećanje direktne kupovine obveznica na finansijskom tržištu ojačaće ulogu ECB-a u ekonomskom oporavku evropske ekonomije nakon krize.

Osim toga, pružiće svojevrsni “gornji limit” kamatnih stopa na državne obveznice što je vrlo važno u pozadini ambicioznog plana Evropske komisije da izda panevropske obveznice.

Do sada, makroekonomski podaci potvrđuju mračne prognoze predsednice Evropske centralne banke Kristin Lagard koja predviđa da će se ekonomija evrozone smanjiti za između 8% i 12% do kraja 2020. godine.

Većina ekonomista koje je anketirao Blumberg očekuje da će se program direktnog otkupa obveznica nastaviti i u 2021. godini.

Tags
Back to top button