Azijske berze otporne na dešavanja u SAD – Bankar.rs
ANALIZEIZVEŠTAJ SA BERZESVE VESTI

Azijske berze otporne na dešavanja u SAD

Azijske berze su danas ojačale na tromesečni maksimum jer je napredak u otvaranju ekonomija otklonio uznemirenost zbog nereda u američkim gradovima i tenzija između Vašingtona sa Pekinga.

Smanjenju napetosti na berzama doprinelo je i to što je predsednik SAD-a Donald Tramp započetim postupkom okončanja američkog specijalnog tretmana za Hong Kong, kako bi kaznio Kinu, ostavio netaknutim njihov trgovinski sporazum, izveštava Rojters.

Nakon otvaranja, azijska tržišta su krenula uzlaznim trendom rukovodeći se signalima o jačanju delova kineske privrede.

Indeks Hongkoške berze je porastao za 3,6 posto, dok se indeks najlikvidnijih kinsekih akcija CSI300 popeo za 2,4 procenta.

Državna anketa o poslovnoj aktivnosti u Kini pokazala je da je fabrička proizvodnja usporila rast u maju, ali da je zamajac u sektoru usluga i građevinarstva ubrzao. S druge strane, jedno privatno istraživanje pokazalo je da se privredna aktivnost u maju vraća rastu, iako je izvoz ostao depresivan.

To je pomoglo da najširi indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, ojača za 2,1 odsto, na najviši nivo od početka marta.

Japanski Nikei 225 zabeležio je dobitak od 0,7 procenata, dostižući tromesečni maksimum,

Cene fjučersa E-Mini u indeksnoj korpi S&P 500 na Vol Stritu zaustavile su pad, nakon što su na ranom trgovanju pale za 1,0 procenat.

Na evropskim trižištima, indeks fjučersa EuroStoks 50 ojačao je za 1,4 odsto, a londonski FTSE fjučersi su napredovali za 1,1 posto.

Filijala Federalnih rezervi u Atlanti je procenila da bi sukob između demonstranata i policije u SAD zbog ubistva jednog Afroamerikanca, uz loše podatke o američkoj potrošnji i rasprodaji akcija na Vol Stritu, mogao da rezultira privrednim padom od čak 51 posto međugodišnje u drugom kvartalu.

Predviđa se da će mesečni izveštaj o tržištu rada za maj, koji treba da bude objavljen u petak, pokazati da je stopa nezaposlenosti porasla na 19,8 procenata, čime bi bio oboren rekord iz aprila od 14,7 posto.

Takođe se procenjuje da će majski podaci o broju radnika na platnim spiskovima pokazati pad za 7,4 miliona zaposlenih, nakon 20,5 miliona izgubljenih radnih mesta u aprilu.

Izvor: Dnevnik.rs

Tags
Back to top button