Ako šaljete novac u Srbiju, od sada ste u jedinstvenom registru države – Bankar.rs
NBSSLIDERSVE VESTI

Ako šaljete novac u Srbiju, od sada ste u jedinstvenom registru države

Registracija korisnika novčanih doznaka kreće od danas 1. juna, a registar će voditi Narodna banka Srbije. Zbog pranja novca NBS će od sada voditi i registar sefova, piše B92.

Na osnovu Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, ova ovlašćenja dobija centralna banka, a posao registracije počinje od 1. juna 2020, saopšteno je ranije.

U registrima će se voditi podaci o korisnicima novčanih doznaka, ne i o konkretnim novčanim transakcijama i iznosima tih transakcija, a podaci iz jedinstvenog registra neće biti javno dostupni.

Kako je ranije navedeno, obavezu redovnog dostavljanja podataka u registar korisnika novčane doznake imaju svi pružaoci platne usluge izvršavanja novčane doznake – banke i platne institucije koje pružaju ovu uslugu, kao i Pošta Srbije.

“Napominjemo da će se u ovom registru voditi samo podaci o korisnicima platne usluge izvršavanja novčane doznake, koja predstavlja platnu uslugu kod koje se sredstva primaocu isplaćuju u gotovom novcu, a ne preko platnog računa, što je u ovom trenutku usluga koja se u najvećoj meri kod prekograničnih transakcija pruža preko globalnih servisa za prenos novca kao što su Vestern junion, Manigram ili RIA”, rekli su u NBS.

Podaci u ovom registru odnosiće se na korisnike ove platne usluge bez obzira na to da li primaju ili šalju novčana sredstva, a ne i na građane koji preko platnih računa u bankama primaju novčana sredstva iz inostranstva po osnovu penzija i zarada, socijalne pomoći.

Kako su ranije naveli iz NBS, cilj uspostavljanja jedinstvenih registara novčane doznake i sefova jeste unapređenje efikasnosti sistema za sprečavanje i otkrivanje pranja novca i finansiranja terorizma omogućavanjem nadležnim organima da brzo i pouzdano pristupe podacima.

Tags
Back to top button