Evropska komisija u utorak o fondovima za Zapadni Balkan – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Evropska komisija u utorak o fondovima za Zapadni Balkan

Evropska komisija objaviće u utorak, 2. juna, predlog za finansiranje programa u oblasti spoljne politike za narednih sedam godina, što će biti i prilika da se vidi na kolike EU fondove Srbija i Zapadni Balkan mogu da računaju.

Komesar za proširenje Oliver Varheji, naime, najavio je da će Srbija i region Zapadnog Balkana biti obuhvaćeni EU ”paketom oporavka” koji podrazumeva finansiranje iz višegodišnjeg zajedničkog EU budžeta i novopredloženog instrumenta za oporavak od pandemije.

U početnom predlogu EU budžeta za period od 2021. do 2027. godine, Evropska komisija je bila predvidela da se sredstva za naredni IPA fond u odnosu na trenutni budžetski period povećaju za 13 procenata. U međuvremenu, pandemija COVID19 potresla je globalnu ekonomiju i gotovo u potpunosti preusmerila fokus EU, kao i njenih planova u oblasti finansiranja i investicija.

Nikad laki dogovori zemalja članica oko prioriteta za izdvajanja iz zajedničkog bužeta sada su se još više zaoštrili, imajući u vidu da bi sledeći EU budžet trebalo da bude i ”osnova” za privredni oporavak i razvoj Unije u narednih sedam godina.

Krajem 2019. godine nova Evropska komisija zatražila je da se pojača finansijska i investiciona podršku regionu. Komesar za proširenje Oliver Varheji ocenio je da su velike razlike između ekonomija EU i Zapadnog Balkan ”najveći problem i koren svih drugih problema”.

Tags
Back to top button