Velike banke mogle bi još jednom skupo platiti za varanje na deviznom tržištu – Bankar.rs
ANALIZEBANKESVE VESTI

Velike banke mogle bi još jednom skupo platiti za varanje na deviznom tržištu

Skandal sa manipulisanjem na deviznom tržištu mogao bi imati još jednu skupu posledicu za Dojče Banku i još 14 finansijskih institucija.

Američki sudija odobrio je tužbu institucionalnih ulagača, poput najvećeg svetskog upravnika imovine BlackRock i Allianz-ove podružnice Pimco. Sudija Lorna Skofild u četvrtak je na Menhetnu ocenila da je tvrdnja gotovo 1.300 tužilaca verovatna i da su banke pooštrile referentne cene između 2003. i 2013. kako bi ostvarile profit na štetu ulagača.

Međutim, Skofild je ograničila tužbu u nekim delovima.

Tužba je započela u novembru 2018. godine nakon što su se tužioci odlučili na tužbu slične klase koja je završila nagodbom u iznosu od 2,3 milijarde dolara sa većinom banaka. Sada se nadaju da će dobiti više novca.

Osim Dojče banke tužioci optužuju Bank of Amerika, Barklis, BNP Paribas, Sitigrup, Kredit Svis, Goldman Saks, HSBC, JPMorgan Čejs, Morgan Stenli, Rojal Bank of Kanada, Rojal Bank of Scotland, Sosijete Ženeral, Standard Čartered i UBS. Oni su kontrolisali više od 90 odsto svetskog tržišta deviza, gde se dnevno okrene 6,6 biliona dolara.

Regulatori širom sveta kaznili su banke sa više od 10 milijardi dolara zbog manipulacije deviznim tržištem.

Tužioci, uključujući mnoge ETF fondove, optužuju banke za nepropisno delenje poverljivih naloga i trgovačkih pozicija. Da bi to postigli, služili su se u chat sobama imenima poput “Kartel”, “Mafija” ili “Banditski klub”. Pored toga, koristili su lažne trgovačke prakse.

Tags
Back to top button