Neizbežna konsolidacija među najvećim evropskim bankama – Bankar.rs
BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Neizbežna konsolidacija među najvećim evropskim bankama

Spajanje velikih banaka širom Evrope je neizbežno, ali ne treba ga očekivati odmah nego će doći u 2021. i 2022. godini, piše magazin Euromoney pozivajući se na reči neimenovanog izvršnog direktora jedne banke.

Koronavirusna kriza najteži je udarac evropskoj ekonomiji zadala u drugom kvartalu ali će naštetiti mnogim kompanijama u trećem i četvrtom kvartalu 2020. godine. Oporavak bi tek mogao započeti u prvom kvartalu 2021. te će stoga kreditni gubici biti veliki tokom sledeća tri kvartala.

Postoji rizik da će neke banke biti pogođene daleko većim od očekivanih gubitaka u korporativnim i potrošačkim kreditima, prenosi Seebiz.

“To još nije finansijska kriza. Ali samo je potrebno da jedna velika banka iznenada dođe u probleme”, kaže izvor magazina.

Zbog toga se deonicama banaka trguje oko 0,3 do 0,4 odsto opipljive knjigovodstvene vrednosti. S oduzetim dividendama i obustavom otkupa deonica, ulagači se sada brinu da će biti povučeno još novca, kada se uobičajeni koeficijenti temeljnog kapitala tier-1 približe regulatornim minimumima. Restrukturiranje je neminovno i misli će se opet okrenuti onome što je oduvek bio logičan ishod ove industrije.

“U kratkom roku, ne mogu zamisliti bilo kakva velika spajanja banaka s obzirom na to da uključuju viškove kako bi se postigla ušteda troškova i potrebno regulatorno odobrenje, ali u 2021. i 2022. mogli biste videti mnogo toga”, kaže ovaj izvršni direktor.

Tags
Back to top button