Goldman Saks: Ne investirajte u bitkoin – Bankar.rs
ANALIZEBANKEFOREXKRIPTOVALUTESVE VESTI

Goldman Saks: Ne investirajte u bitkoin

Američka banka Goldman Saks u izveštaju klijentima je navela kako nema nameru da investira u kriptovalute poput bitkoina.

Goldmanovi stratezi su u analizi uticaja koje je panedmija korona virusa imala na američku ekonomiju dosta prostora posvetila upravo bitkoinu i ostalim virtuelnim valutama.

“Kriptovalute uključujući i bitkoin ne mogu se smatrati klasom imovine”, kažu u Goldmanu.

Stratezi Goldmana detaljno su naveli razlog zbog kojih se krpitovalute ne mogu smatrati imovinom. Između ostalog, one ne generišu novčani tok kao obveznice ili zarade kroz izloženost globalnom ekonomskom rastu.

“Verujemo da sigurnost koja primarno zavisi od toga je li neko spreman da plati višu cenu za krpitovalutu, nije primerena investicija za naše klijente”, pišu u Goldmanu.

Goldman je uporedio neverovatan rast bitkoina sa kraja 2017. – kada je porastao blizu 20.000 dolara – sa holandskom “manijom tulipana” iz 17. veka, jednog od najpoznatijih špekulativnih mehurića u istoriji. Slična su poređenja prethodno napravili rukovodioci banaka – ponajviše J.P. Morgan, odnosno njegov izvršni direktor Džejmi Dimon, koji je bitkoin nazvao “prevarom” koja će na kraju “eksplodirati”.

Goldman je oborio ideju da je bitkoin “oskudni resurs”, primećujući da su neki od najvrednijih kovanica – bitcoin cash i bitcoin SV – “vilice”. To znači da su novi novčići stvoreni iz promena u protokolu bitkoin mreže.

Investitori u bitkoin često tvrde da je ograničena ponuda digitalne imovine deo onoga što podupire njenu vrednost i čini je potencijalnom „zaštitom“ od valuta koje su osetljive na devalvaciju u vreme ekonomske krize.

Banka je kriptovalute takođe nazvala “vodičem za nezakonite aktivnosti”, ističući njihovu upotrebu u lažnim shemama i pranju novca.

Ipak, stavovi Goldmanovih stratega nikako se ne mogu nazvati dominantnim u finansijskom svetu.

“Važno je napomenuti da su konkurenti Goldman Saksa, Fidelity i JP Morgan značajno investirali u kriptovalute”, rekao je Dejv Hodgson, glavni direktor prodaje i izvršni direktor NEM Ventures, kompanije za rizični kapital usmerene na kriptovalute. Fidelity je prošle godine osnovao zasebnu jedinicu posvećenu kliringu i čuvanju kriptovaluta, dok je J. P. Morgan razvio vlastitu internu digitalnu valutu, “JPM Coin”, za isplate.

„Iako je volatilnost visoka, uspešnost iz godine u godinu, a sada već deceniju, kontinuirani je trend koji se temelji na držanju imovine, a ne na trgovanju volatilnošću. Smatrajući da je to za njihove ulagače nezamislivo, Goldman Saks je rizikovao da će njegovi investitori propustiti jedan od najefikasnijih klasa imovine u poslednjih 100 godina, bez obzira na poslednjih 10 godina“, zaključuje Hodgson.

Izvor: SEEbiz

Tags
Back to top button