Evo koje je novo vodeće evropsko odredište za nove strane investicije – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Evo koje je novo vodeće evropsko odredište za nove strane investicije

Francuska je po prvi put zauzela poziciju glavnog evropskog odredišta za nove strane investicije, ostavivši iza sebe Veliku Britaniju i Nemačku, pokazalo je u četvrtak istraživanje konsultantske kompanije EY.

U prošloj je godini Francuska tako privukla 1.197 stranih investicijskih projekata, što je 17 odsto više nego u 2018. godini, objavio je EY, prenosi Seebiz.

Na drugom je mestu Britanija s 1.109 projekata, pet odsto više nego u godini ranije. Sledi Nemačka s 971 projektom, nepromenjenim brojem u odnosu na godinu ranije.

Istraživanje EY-a u poslovnom sektoru sprovedeno krajem aprila pokazalo je takođe da bi zbog koronakrize mnogi projekti u Francuskoj mogli biti revidirani.

Dve trećine poslovnih čelnika koji su učestvovali u anketi očekuje da će ove godine revidirati investicijske planove vezane za Francusku a 15 odsto da će ih odložiti za 2021. godinu. Niko ih ne namerava otkazivati niti dodavati nove.

Kako bi privukao inostrane investitore, predsednik Emanuel Makron ublažio je zakone o zapošljavanju i otpuštanju, preoblikovao je šemu poreskih kredita u trajno niske korporativne poreze i uveo ujednačenu stopu poreza od 30 odsto za investitore.

Pokazalo se da njihov entuzijazam nije prigušio ni talas nasilnih svedočenja protiv vladinih reformi u 2018. i 2019. ni nedeljni štrajkovi prevoznika zbog penzione reforme krajem prošle i početkom ove godine.

Od izbijanja epidemije korona virusa Makronova vlada fokus je preusmerila na ublažavanje privrednih šteta a oporavak nastoji podupreti podsticanjem domaćih kompanija da vrate proizvodne aktivnosti kući.

Tags
Back to top button