Slovenački parlament odbio predlog o zatvaranju trgovina nedeljom – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Slovenački parlament odbio predlog o zatvaranju trgovina nedeljom

Slovenački parlament u sredu je ubedljivo odbio predlog zakona kojim bi trgovine nedeljom morale biti zatvorene, a koji je u proceduru uložila jedna opoziciona stranka.

Protiv zakonskog predloga stranke Levica (L) glasalo je 65 zastupnika, a za zakonski predlog njih 12. Slovenci su na referendumu pre 12 godina tesnom većinom glasali da trgovine nedeljom i praznikom budu zatvorene, no rezultat zakona kasnije je osporio ustavni sud. Trgovine su za vreme dok je trajala epidemija nedeljom bile zatvorene, a bilo je ideja i od strane vlade da bi se to stanje produžilo.

Premijer Janez Janša izjavio je pre mesec dana da se s predlogom Levice (L) o zabrani rada trgovina nedeljom slaže, ali je zadnjih dana pojasnio da je reč o načelnom stajalištu, ali da predlog opozicije kakav je dan ne može podržati jer zakonom o radu trgovina treba utvrditi i izuzetke kad neke trgovine rade i nedeljom, pa je zato zakon odbijen.

Sindikat zaposlenih u trgovini tvrdi da se u anketi 95 odsto njihovih članova složilo sa tim da ne rade nedeljom, zato jer je naknada za rad nedeljom minimalna, a i zato da bi više vremena mogli posvetiti porodici.

Tags
Back to top button