Svet se užurbano sprema za e-yuan – Bankar.rs
ANALIZEFOREXKRIPTOVALUTESVE VESTI

Svet se užurbano sprema za e-yuan

Svet se užurbano priprema za digitalni juan (e-yuan). Još se ne zna kada će tačno elektronska verzija papirne kineske valute postati široko dostupna, ali reakcija ne fali.

Podstaknula ih je izjava predsednika Si Đinpinga koji je za državnu informativnu agenciju Xinhuu naglasio da vidi veliku važnost u primeni blockchain tehnologije u idućem krugu tehnoloških inovacija i industrijske transformacije. Digitalni juan, naime, temelji se upravo na blockchain tehnologiji.

Sa druge strane, u SAD-u se o digitalnom juanu priča kao da je već u širokom opticaju. JP Morgan, je objavio izveštaj po kojem digitalni juan preti hegemoniji dolara. Banka navodi da digitalne valute centralnih banaka (CBDC) mogu predstavljati pretnju statusu dolara na globalnom tržištu.

„Nijedna druga država na svetu ne može toliko izgubiti od disruptivnog potencijala digitalnih fiat valuta kao SAD”, navodi JP Morgan. Svi vodeći finansijski mediji u SAD-u potanko seciraju e-yuan te pri tome naglašavaju da je njegova najveća snaga u potpunom praćenju korisnika.

Bloomberg piše da e-yuan Kini daje do sada neslućene mogućnosti upravljanja novčanom masom te praćenje svake, pa i najmanje transakcije svakog građanina Kine. A uskoro i izvan te države jer će se, prema očekivanjima, koristiti u državama sa kojima Kina najviše ekonomski sarađuje. Kina već nekoliko meseci testira digitalni juan u četiri grada i to u vrlo strogo kontrolisanim uslovima.

U Xiongu, gradu pored Pekinga, e-yuanom moguće je platiti kafu, hamburgere, kupiti namirnice u trgovinama, platiti karte za bioskop i kupiti knjige. Slično je u Chengduu i Shenzhenu, dok je u Suzhou opštinskim radnicima plata isplaćuje u e-yuanima. Preciznih podataka o rezultatima ovog testiranja nema.

U finansijskim krugovima se procenjuje da je upravo Kina najbliža lansiranju vlastite nacionalne digitalne valute. Na sličnim projektima radi 70 odsto svih centralnih banaka, a glavni podsticaj im je konkurisanje kriptovalutama, zatim Facebookovoj Libri i činjenica da su transakcije digitalnim verzijama valuta jeftinije nego one gotovinom.

Tags
Back to top button