Mađarska dekretom ograničava strane investitore – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Mađarska dekretom ograničava strane investitore

Strani ulagači u Mađarsku moraće podneti zahtev za dozvolu ako žele da steknu više od 10 odsto vlasništva nekog lokalnog preduzeća, odlučila je mađarska vlada.

Uredba će biti na snazi ​​do kraja 2020. godine i obuhvatiće transakcije vredne više od milion evra u sektorima poput zdravstva, turizma, energetike, prehrambene industrije, građevine, finansija, odbrane, komunikacija i informacionih tehnologija, prenosi Indikator.ba.

Tamas Schanda, zamenik ministra u Ministarstvu inovacija i tehnologije, rekao je da će nova pravila zaštititi mađarske kompanije od stranaca koji žele iskoristiti novu koronavirusnu krizu za dobijanje tržišnog udela.

“To nije samo pitanje ekonomije, već i državnog suvereniteta. Ako dopustimo strancima da preuzmu mađarske kompanije, brzo sticanje profita lako može zaseniti interese mađarske ekonomije i nacije.”

Strani investitori moraće predati dokumentaciju predloženih transakcija ministru inovacija i tehnologije, koji će nakon toga imati 45 dana za odobravanje ili odbijanje zahteva. Ministarstvo finansija očekuje da će se mađarska ekonomija ove godine smanjiti za više od tri odsto, a predviđa rast od 4,8 odsto za sledeću godinu.

Usvajanjem zakonodavstva o vanrednim situacijama u martu, Parlament je premijeru Viktoru Orbanu dodelio posebna ovlašćenja kako bi mogao vladati zemljom uredbama na neodređeno vrijeme dok vlada ne ukine vanredno stanje. Ovo je naišlo na mnogo kritika u Evropskoj uniji i u mađarskoj opoziciji, budući da premijerova vanredna ovlaščenja nisu vremenski ograničena. Očekuje se da će vlada ukinuti vanredno stanje 20. juna.

Nadzor stranih ulagača biće jedna od najnovijih mera koju će vlada uvesti dekretom.

Još kad je preuzeo dužnost 2010. godine, premijer Viktor Orban postavio je sebi cilj održavanje kontrole nad ekonomijom zemlje kao jedan od glavnih ciljeva njegove politike.

Tags
Back to top button