Firme su izgubile i do 80 odsto prihoda, a o izlasku na zelenu granu svi kažu samo jedno – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Firme su izgubile i do 80 odsto prihoda, a o izlasku na zelenu granu svi kažu samo jedno

Danas gotovo da nema kompanije kojoj prihodi nisu desetkovani, a ugovori prolongirani ili otkazani. Mnogim delatnostima obrt je pao i do 80 odsto, te je glavni fokus menadžera zadržati što više tržišta, povratiti stare poslove i pridobiti nove. Ipak, povratak na staro ne očekuju tako brzo, kako tvrde, tek krajem sledeće godine ili početkom 2022.

“S druge strane, metalna ambalaža recimo ima pad jer će biti pad u turističkoj sezoni, pa će doći do pada prodaje pića, a mi proizvodimo zatvarače za piće. Taj pad će biti oko 20 odsto. Dok na drugim delovima kao što je proizvodnja limenki za paštete postoji rast”, ističe Veselinović.

Sve je pitanje šta će se dešavati sa virusom u budućnosti, ako ne bude drugog talasa zaraze, onda bi bilo moguće da se za godinu do godinu i po dana sve vrati, znači u toku sledeće godine. Da nije bilo pomoći države, dodaje Veselinović, sve bi bilo još katastrofalnije.

“Privreda se dana praktično može podeliti po grupama, tako u jednu grupu spada turističko-ugostiteljski sektor koji će osetiti pad prometa od 50 pa čak do 80 odsto. Drugi sektor u kome je ogroman pad je sektor usluga, gde je pad od 40 do 80 odsto. Mnoge firme obavljaju različite usluge za hotelijere recimo, pa sada nisu imale gotovo nikakavog posla, a čak i pre izbijanja korone što im je dugovano, nije plaćeno”, objašnjava Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku.

Pogođene su i kompanije koje se bave proizvodnjom, jer su imale veliki pad i narudžbina i aktivnosti, a oko 40 odsto njih je skroz obustavilo rad tokom vanrednog stanja, uz izuzetak nekih proizvođača hrane i pojedinih u oblasti farmacije, dodaje naš sagovornik.

Tags
Back to top button