Neto gubitak Lufthanze 2,1 milijardu evra u prvom kvartalu 2020. – Bankar.rs
ANALIZEKOMPANIJESVE VESTI

Neto gubitak Lufthanze 2,1 milijardu evra u prvom kvartalu 2020.

Nemačka avio-kompanija Lufthanza iskazala je neto gubitak u prvom tromesečju u iznosu od 2,1 milijarde evra (2,35 milijardi dolara) zbog smanjenja vrednosti aktive, usled pandemije korona virusa koja je pogodila sektor putovanja.

U istom periodu prošle godine, Lufthanza je zabeležila neto gubitak od 342 miliona evra, prenosi Rojters.

Na ovogodišnji negativan rezultat u prvom kvartalu uticao je otpis 266 miliona evra vrednosti flote, smanjenje knjigovodstvene vrednosti Lufthanzinog preduzeća za ketering “LSG Severna Amerika” za 100 miliona evra, kao I optis vrednosti njene podružnice Jurovings za 57 miliona, saopštila je danas nemačcka kompanija.

Lufthanza, koja je prizemljila gotovo sve svoje avione u špicu pandemije korona virusa, u aprilu je prvo izvestila da gubitak pre kamate i poreza u prva tri meseca 2020. godine iznosu 1,2 milijarde evra.

Nadzorni odbor kompanije je u ponedeljak preporučio akcionarima da prihvate paket državne pomoći od 9,0 milijardi evra, koji je Evropska komisija uslovila time da Lufthanza ustupi rivalima neke svoje slotove na aerodromima.

S tim paketom pomoći, nemačka vlada će preuzeti 20 odsto udela u avio-kompaniji, što bi u slučaju pokušaja preuzimanja moglo da poraste na 25 procenata plus jedna akcija, i dobiće dva mesta u Nadzornom odboru.

Lufthanza će morati da se u korist konkurenata odrekne do 24 mesta za poletanje i sletanje na svojim maticnim aredostomima u Frankfurtu i Minhenu.

Analitičari predviđaju da će nacionalni avio-prevoznik biti uklonjen iz indeksne korpe najlikvidnijih akcija Frankfurstke berze, DAKS, čiji je Lufthanza član od uspostavljanja te korpe 1988. godine.

Operator frankfutskog tržišta kapitala, Dojče Berza, očekuje da će odluka o uklanjanju biti objavljena već danas.

Tags
Back to top button