Dokle će rasti cena zlata? – Bankar.rs
ANALIZEIZVEŠTAJ SA BERZESVE VESTI

Dokle će rasti cena zlata?

Cene zlata nastavljaju da rastu, još jednom dokazavši da taj plemeniti metal zaista predstavlja utočište investitorima u vreme kriza i berzanskih potresa. Naime, ulagači se u teškim vremenima okreću sigurnijem ulaganju, pa tako i sada zlato dostiže cenovni maksimum u poslednjih osam godina, a razloga je ovog puta više.

Budućnost kretanja cena, prema procenama, zavisiće od brzine oporavka privreda. Cena plemenitog metala juče je skočila za 1,1 odsto na 1.760,85 dolara po unci, prvi put od oktobra 2012. kada je dostigla nivo od 1.763,51 dolara po unci.

Na ovaj rast pre svega su uticali loši statistički podaci za april u Sjedinjenim Američkim Državama, o padu industrije i potrošnje stanovništva. Takođe, tu je i novo zaoštravanje američko-kineskih odnosa zbog mera Vašingtona protiv Huaveja, na koje je kinesko ministarstvo trgovine reagovalo najavom da će preduzeti sve neophodne mere da zaštiti prava i interese kineskih kompanija.

Bojazan investitora najviše se može videti u odluci najvećeg svetskog fonda koji trguje zlatom SPDR Gold Trast, da poveća zlatne rezerve za 0,8 odsto, na 1.113,78 tona.

“Ranije su ljudi u kriznim berzanskim trenucima izlazili iz akcija i ulagali sredstva u zlato i naftu. Međutim, ova kriza je specifična u smislu što je ograničila poslovanje kompanija širom sveta, i kao posledicu toga smanjila potražnju nafte. Zato nije imalo smisla ulagati u naftu već u zlato. Sada je pitanje dokle to zlato može da raste”, kaže za “Blic Biznis” Branislav Jorgić, vlasnik istoimene brokerske kuće i dugogodišnji učesnik na srpskom tržištu kapitala.

Jorgić kaže da je vrtoglavi uspon cene zlata krenuo baš u martu, kada i pandemija virusa korona, kao i da je to logičan sled.

“Kada postoji nestabilnost na berzama, investitori ulažu u nešto što je sigurnije, a oni procenjuju da je to upravo zlato. Budućnost cene zlata zavisiće od oporavka privreda. Kako indeksi budu krenuli gore investitori će praktično da se usmere u berzanske transakcije i tada će se smanjiti tražnja za zlatom i verovatno će doći do stagnacije ili do pada cene. Moja lična procena je da je to moguće krajem prvog kvartala sledeće godine”, ocenjuje Jorgić.

Govoreći o rizicima i sigurnosti investiranja, Jorgić kaže da postoji sve više upita za investiranje u zlato i u Srbiji, međutim on predlaže ulaganje u državne obveznice nominovane u evrima.

“Imamo sve više upita za investiranje u zlato, ali to tržište je veoma tromo, a takođe tu postoje i visoki transakcioni troškovi. Još jedna relativno sigurna investicija je ulaganje u državne obveznice. Za one koji hoće nešto sigurniju investiciju to su onda državne obveznice nominovane u evrima, jer onda nema rizika i postoji pristojna zarada, a država se smatra najsigurnijim dužnikom”, objašnjava Jorgić.

Interesantno je da je prinos na zlato tokom prvog kvartala bio pozitivan u bilo kojoj valuti da se gleda i poredi cena zlata po unci. To potencijalno sugeriše na mogućnost za dalji rast u vrednosti zlata tokom ove godine, ocenio je analitičar M&V Investment Andrija Sofijanić.

Ljuba Jakić, direktor firme Zlatni Standard, koja se bavi trgovinom plemenitim metalima izjavio je da zlato vekovima ne gubi vrednost, ali da oni koji se razumeju u takvu vrstu investiranja čekaju da cena padne, pa kupuju.

Od ostalih plemenitih metala, cena paladijuma je ojačala za 4,2 procenta na 1.980,25 dolara jutros, nakon što je na prethodnoj trgovinskoj sesiji skočila za više od 9 odsto.

Cena platine je napredovala za 0,8 procenata na 804,43 dolara, dok je srebro ojačalo za 3,3 odsto na 17,17 dolara.

Izvor:Blic

Tags
Back to top button