Rubini upozorava na mogući period od 10 godina depresije i duga nakon pandemije Covid-19 – Bankar.rs
ANALIZEINTERVJUISVE VESTI

Rubini upozorava na mogući period od 10 godina depresije i duga nakon pandemije Covid-19

Ekonomista Nurijel Rubini upozorio je na produženi pad i spor oporavak od koronavirusa. Čak i ako se globalna ekonomija ove godine oporavi od uticaja koronavirusa, to će biti „anemično“, piše BBC, prenosi Blic.

Upozorio je na “nezapamćenu” recesiju. Profesor Rubini predvideo je finansijsku krizu za 2008. godinu pre mnogih drugih.

“Tokom svetske finansijske krize trebalo je oko tri godine dok proizvodnja nije naglo pala”, rekao je Rubini za BBC. “Ovoga puta nije trajalo tri godine, čak ni tri meseca. U tri nedelje došlo je do pada svake komponente.”

Njegovo upozorenje dolazi s obzirom da broj slučajeva korona virusa u svetu prelazi pet miliona, pri čemu se u mnogim zemljama vidi drugi talas infekcija i bore se za ponovno otvaranje svoje ekonomije – ključni faktor da li se ekonomski rast može brzo povući.

“Možete otvoriti prodavnice, ali pitanje je hoće li se vratiti kupci”, kaže on. “Većina tržnih centara u Kini i dalje je prazna. Nemačke prodavnice su otvorene, ali ko želi da ide i kupuje?”

Azija u povratku iz pandemije će ipak imati bolji rast od „drugih naprednih ekonomija“.

“Kada su svi rekli da će Kina imati teško sletanje u 2015. godini, rekao sam da će to biti skokovito. Zapravo sam bio optimističniji nego što je bio Vall Street. Ljudi koji kažu da sam pokvaren sat koji dva puta na dan pokazuje tačno vreme, nisu me poslušali”, rekao je profesor Rubini prenosi Nova ekonomija.

Tags
Back to top button