Societe Generale prodala udeo u Rosbanku najbogatijem čoveku u Rusiji – Bankar.rs
BANKESLIDERSVE VESTI

Societe Generale prodala udeo u Rosbanku najbogatijem čoveku u Rusiji

Banka Societe Generale sa sedištem u Parizu potpisala je ugovor o prodaji celokupnog udela u Rosbanku i njenim ruskim podružnicama kompanije Interros Capital u vlasništvu Vladimira Potanjina, najbogatijeg čoveka u Rusiji. Time će banka izgubiti oko tri milijarde evra.

Uprkos gubicima, iz Societe Generale je saopšteno da neće odustati od 915 miliona evra vrednog otkupa dividende iz 2021. godine po ceni od 1,65 evra po akciji, piše Bloomberg, a prenosi Biznis.rs.

Nakon vesti o prodaji, vrednost banke Societe Generale na trgovanju u Parizu je porasla 8,2 odsto. Prodaja će biti zaključena u nedeljama koje dolaze, nakon odobrenja zakonodavaca i antimonopolskih vlasti.

Potanjin je 43. Najbogatija osoba na svetu, sa bogatstvom procenjenim na 29,6 milijardi dolara. Predsednik je kompanije MMC Norilsk Nickel, koja ima 40 odsto udela u globalnoj proizvodnji pladijuma i 10 odsto rafinisanog nikla, i ima udela u ruskoj firmi Petrovax Pharm.

Societe Generale će imati otpis od oko dve milijarde evra na uknjiženu vrednost prodatog poslovanja i negotovinsku stavku od 1,1 milijardu evra koja se odnosi na ukidanje rezerve konverzije u bilansu uspeha grupe. Otuđenje će imati uticaj od oko 20 baznih poena na CET1 banke, navodi se u saopštenju.

Poslovanje Societe Generale u Rusiji generisalo je 2,7 odsto prošlogodišnjeg profita banke i ima 1,7 odsto udela u ukupnoj izloženosti banke.

Tags
Back to top button