Bankarski sektor ostaće pod pritiskom do 2025. godine – Bankar.rs
ANALIZEBANKESVE VESTI

Bankarski sektor ostaće pod pritiskom do 2025. godine

Globalni bankarski sektor ostaće pod pritiskom do 2025. godine, čak i kad se globalna ekonomija počne oporavljati od krize uzrokovane pandemijom korona virusa, objavio je Međunarodni monetarni fond (MMF).

U novom Izvještaju o globalnoj finansijskoj stabilnosti MMF procenjuje da će se banke u devet najrazvijenijih ekonomija boriti za stvaranje dobiti tokom sledećih pet godina, jer će pandemija produžiti razdoblje niskih kamatnih stopa.

MMF veruje da će ekonomski pad zbog Covid-19 staviti banke na “test otpornosti” jer se suočavaju sa kreditnim gubicima i nižim maržama zbog niskih kamatnih stopa, prenosi Indikator.

“Osnovni pritisci na profitabilnost verovatno će se nastaviti u srednjeročnom i dugoročnom razdoblju, čak i kad se globalna ekonomija oporavi od trenutnog šoka”, navodi se u izvještaju.

KBW bankarski indeks, koji prati cene deonica dvadesetak banaka u Sjedinjenim Državama, opao je za 39 odsto od početka godine.

Međutim, MMF u izveštaju navodi da su banke bolje pripremljene za ovaj ekonomski šok zahvaljujući zaštitnim slojevima kapitala uspostavljenim nakon finansijske krize 2008. godine.

Tags
Back to top button