Tokom pandemije bogati zaradili 434 milijarde dolara – Bankar.rs
ANALIZEKOMPANIJELICNE FINANSIJESVE VESTI

Tokom pandemije bogati zaradili 434 milijarde dolara

Američki milijarderi povećali su svoje bogatstvo za 434 milijarde dolara tokom zatvaranja Sjedinjenih Država između sredine marta i sredine maja.

Najveći dobitak imali su osnivači Amazona Džef Bezos i Fejsbuka Mark Zakerberg.

Bezos je svom bogatstvu dodao 34,6 milijardi dolara, a Zakerberg 25 milijardi dolara, navodi se u izveštaju organizacije Amerikanci za poresku pravednost i Programa nejednakosti Instituta za političke studije.

Izveštaj se temelji na podacima Forbsa za više od 600 milijardera između 18. marta i 19. maja, kada je većina država bila u izolaciji, prenosi Biznis Info.

Dobitak milijardera pokazuje da je pandemija korona virusa nagradila najveće i tehnološki usredsređene kompanije, čak i dok se ekonomija i radna snaga suočavaju sa najgorom ekonomskom krizom u novijoj istoriji.

Prema izveštaju, neto vrednost američkih milijardera porasla je 15 odsto tokom dvomesečnog perioda, na 3.382 milijardi dolara sa 2.948 milijardi dolara.

Najveći dobitak bio je na vrhu piramide milijardera, a najbogatijih pet milijardera – Bezos, Bill Gejts, Zakerberg, Voren Bafet i Leri Elison – ostvarili su kombinovani dobitak od 76 milijardi dolara.

Elon Mask imao je jedan od najvećih dobitka procentualno gledajući, budući da je njegova neto vrednost skočila za 48 odsto u dva meseca na 36 milijardi dolara.

Zakerbergovo bogatstvo u dva meseca se povećalo za 46 odsto na 80 milijardi dolara. Bezosovo bogatstvo poraslo je za 31 odsto na 147 milijardi dolara.

Bilo je i gubitnika među milijarderima, naročito onih koji se bave ugostiteljstvom i turizmom.

Tags
Back to top button