Mali: Potvrda stabilnosti finansija – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Mali: Potvrda stabilnosti finansija

Rejting agencija Moody’s je u godišnjem izvešštaju potvrdila ocenu kreditnog rejtinga Republike Srbije na nivou od Ba3 i zadržžala pozitivne izglede za njegovo dalje povećanje, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Kako se navodi u saopštenju, agencija u svom veoma pozitivnom i sveobuhvatnom izveštaju, koji je objavljen 2. septembra, naglaššava da zadržžani pozitivni izgledi za dalje povećanje kreditnog rejtinga Republike Srbije imaju jošš veći značaj kada se uzme u obzir činjenica da dolaze u vreme velike ekonomske krize, pada globalne ekonomije i povećanih rizika izazvanih pandemijom virusa korona.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je za građane važžno da znaju da pandemija korona virusa nije naruššila javne finansije Srbije kao i da je i ova vest o zadržžavanju kreditnog rejtinga najbolja potvrda toga.

“Srbija je ovu krizu dočekala spremno i sa dobro uravnotežženim finansijama. Doslednost u sprovođenju odgovorne ekonomske politike dala je rezultate, a nju su prepoznali i veliki finansijski igrači na svetskom tržžištu, kao ššto su rejting agencije. Sa stabilizacijom javnih finansija stvorena je veća otpornost na eksterne šokove kao što je korona kriza, a brza reakcija u donoššenju antikriznih mera tu našu izdržžljivost je zacementirala”, rekao je Mali.

On je podsetio da je naša zemlja u grupi retkih zemalja kojima kreditni rejting nije smanjen.

“Rejting agencija Fič Ratings je u prvoj polovini 2020. godine smanjila rekordnom broju držžava kreditni rejting, za njih čak 33, a jošš nije dovršila posao s ozbirom na to da globalna pandemija i dalje traje”, podsetio je ministar na negativne trendove u svetu.

On je naveo da ga veoma raduju očekivanja rejting agencije Moody’s da će naša zemlja u 2021. godini ostvariti značajan rast od čak 6 odsto i potpuni ekonomski oporavak, te da će se javni dug vratiti na prethodni opadajući trend od 2021. godine, što je u suprotnosti sa mišljenjem pojedinih ekonomskih analitičara u Srbiji.

“Rast vođen investicijama, poboljšanje svih makroekonomskih pokazatelja, odgovorna monetarna i fiskalna politika – ostaju nam i dalje glavna agenda. Ta naša opredeljenost će se uskoro videti i u budžetu za 2020. godinu, na čijoj izradi aktivno radimo. Osim toga, raduje me što je agencija prepoznala i trend pada nezaposlenosti, koja je u drugom kvartalu ove godine na istorijskom minimumu od 7,3 odsto”, rekao je Mali.

Srbija je, rekao je, imala i pristojan izvoz u proteklom periodu, a orijentaciju u jačanju izvoza primećuje i pomenuta agencija, te tako držšava planira i da svojom politikom još više podrži izvoznike.

Moody’s u svom izveštaju u prvi plan ističe da je dodatni fiskalni prostor za apsorpciju negativnih posledica korona virusa na javne finansije Republike Srbije u 2020. godini obezbeđen zahvaljujući merama Vlade Republike Srbije koja je ostala dosledna u očuvanju stabilnosti javnih finansija i kontinuiteta aktuelne ukupne ekonomske politike i uložžila velike napore koji su doveli do primarnih budžžetskih višškova od 2016. godine i doprineli značajnom smanjenju javnog duga na nivo 52,9 odsto BDP-a na kraju 2019. godine, dodaje se u saopštenju.

 

Tags
Back to top button