Raiffeisen banka u pilot projektu digitalne valute – Bankar.rs
ANALIZEBANKEEVROPSKE BANKEFinTechINOSTRANE BANKEINOVACIJEKRIPTOVALUTESVE VESTI

Raiffeisen banka u pilot projektu digitalne valute

Austrijska Raiffeisen banka planira da iskoristi digitalnu valutu za transfere novca i zaštitu s korporativnim i institucionalnim klijentima nakon uspešnog dokazivanja koncepta sa britansko-poljskim fintech-om BIllonom.

Pilot projekat će usmeriti novi oblik tokenizacije u nacionalnoj valuti pomoću Billonove tehnologije distribuirane knjige, uspešno testirane tokom programa ubrzavanja Elevator Lab-a RBI-ja početkom ove godine, piše Indikator.ba.

Vezan 1:1 na evro ili bilo koju drugu nacionalnu valutu u Centralnoj i Istočnoj Europi, RBI Coin dizajniran je za ubrzavanje prekograničnih transakcija.

Stefan Anđelić, voditelj blockchain centra u Raiffeisen Bank International, kazao je da je “Billon sjajan primer fintecha koji razume kako prilagoditi blockchain uslugama banaka i njihovih klijenata. Konkretno tokom situacije Covid-19, banke treba da participiraju sa fintech-ima radi bržeg uvođenja i pomoći klijentima u obradi plaćanja i potrebama likvidnosti”.

U sistemu se transakcije e-novcem mogu nadopuniti dodatnim dokumentima ili podacima, poput računa i potvrde izvora sredstava, radi potpune transparentnosti i revizije. Krajnje koristi procijeniće se na kraju pilot projekta, ali Billon očekuje da će banka poboljšati korisničko iskustvo, razlikovati svoju ponudu i postići efikasnost procesa i troškova u nekoliko kategorija.

Tags
Back to top button