Od ideje drugačije edukacije do pokretanja inovativnog obrazovnog centra – priča preduzetnice Ane Kovač – Bankar.rs
KOMPANIJESVE VESTI

Od ideje drugačije edukacije do pokretanja inovativnog obrazovnog centra – priča preduzetnice Ane Kovač

Alternativni, dopunski vidovi edukacije odavno postoje u svetu, a zahvaljujući mladoj preduzetnici i profesorki srpskog jezika i književnosti Ani Kovač iz Sremske Mitrovice, nedavno su se pojavili i kod nas. Priča o Obrazovnom centru „Afinitis“ primer je kako se od dobre zamisli može doći do uspešnog mikro preduzeća.

Mali biznisi širom Srbije suočavaju se sa izazovima usled korona virusa, a neki od njih u kratkim rokovima pronalaze načine da se prilagode aktuelnoj situaciji. Upravo to je slučaj Obrazovnog centra „Afinitis“, koji se bavi edukacijom dece i tinejdžera u oblasti robotike i inženjeringa, dizajna, umetnosti i stranih jezika, približavajući im savremena zanimanja, a sprovodi i programe produženog boravka za decu.

Kako ih ne bi ostavila bez prilike da nastave da rade na svojim talentima, ali i da bi održala posao na stabilnim nogama tokom kriznog perioda, Ana Kovač, osnivačica ovog centra, pokrenula je i onlajn nastavu koja se odvija od početka aprila.

„’Afinitis’ edukuje decu i tinejdžere stavljajući akcenat na osvešćivanje njihovih talenata i afiniteta. Naš cilj je da u svakom detetu probudimo najbolje i postignemo maksimum kod svakog od njih. Nisu nam prioritet najbolje ocene u školi, već svesnost da u svakom od nas postoji talenat na kojem moramo vredno da radimo i da u tome budemo najbolji. Želimo da se polaznici formiraju u odgovorne, samostalne i sposobne ličnosti sa karakterom i razvijenim intelektualnim veštinama“, objašnjava Ana.

Kao master profesorka srpskog jezika i književnosti, Ana ima značajno iskustvo rada u državnim i privatnim školama, gde je uočila kakve sve potrebe za sticanjem raznovrsnih znanja imaju deca.

Kako kaže, trebalo joj je dosta hrabrosti da se odluči na pokretanje sopstvenog obrazovnog centra koji bi odgovorio na savremene potrebe dece kroz drugačije vidove edukacije, jer je bila svesna da novine često nailaze na otpor.

Međutim, uz jaku motivaciju, veliku podršku porodice, kao i spremnost da svojim sugrađanima ponudi nove forme obrazovanja, u septembru 2019. godine pokrenula je svoj biznis. Obrazovni centar, koji radi pod međunarodnom franšizom „School and school“, prostorno nije uređen kao škola, nema školske klupe. „Naša škola je dom. Dom u kom deca mogu biti ono što jesu – mogu grešiti, padati, ponovo ustati i pritom dobiti podršku da nastave dalje i ohrabrenje da sanjaju velike snove koje usvajanjem znanja, razvojem veština i upornim radom mogu da ostvare”, saznajemo od Ane.

„Afinitis“ zapošljava još četvoro saradnika koji zajedno rade na sprovođenju kurseva. Kursevi su namenjeni deci različitog uzrasta, pa tako mališani od tri do šest godina imaju na raspolaganju „LegoTinkTenk“ kurs u okviru kog uče matematiku, komunikaciju, kreativno razmišljanje i engleski jezik. Deca od šest do 14 godina imaju priliku da pored engleskog jezika pohađaju i kurseve umetnosti i dizajna, robotičkog inženjeringa i robotike i programiranja. Svi polaznici na kraju školske godine dobijaju sertifikate.

Ana ističe da je deci veoma zanimljiva nastava putem interneta koju je centar pokrenuo, i da se u njoj odlično snalaze. Smatra da ima dosta dobrih strana i nada se da će postati popularnija kod nas.

„Možete li da zamislite snagu šestogodišnjakinje koja sluša onlajn nastavu na engleskom i spontano progovara taj jezik? Otvaraju se nova vrata, a na nama je da dete malo poguramo kroz njih. Možete li da zamislite tu veštinu snalaženja na računaru? Do nastave putem interneta treba učiniti nekoliko koraka, a na svakom se spontano uči, i stiče samopouzdanje. Deca koja prolaze onlajn vid učenja neće imati tremu pri javnom nastupu. Imaće veštinu da svoje ideje iznesu javno, što je za uspeh u današnjem svetu veoma važno“, kaže Ana.

Kako učenje, usavršavanje i rad na sebi nikad nisu završeni procesi, tako i planovi za budućnost Obrazovnog centra „Afinitis“ nisu ograničeni i novi se rađaju iz dana u dan. Ana Kovač je kao neke od svojih poslovnih, ali i privatnih ciljeva, postavila rad na razvijanju svesti o značaju drugačijeg obrazovanja u našoj sredini, uvođenje novih obrazovnih programa, širenje poslovnog prostora, kao i dalji razvoj tima i sopstvenih veština.

Za pokretanje posla je kao mlada osoba bez prethodnog preduzetničkog iskustva iskoristila kreditnu, kao i mentorsku podršku za razvoj biznisa, u okviru programa socijalnog bankarstva „Korak po korak“ Erste Banke.

Blog Erste banke

 

Tags
Back to top button