Eurobank pomaže grčkim hotelima i turizmu paketom finansiranja vrednim 750 miliona evra – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Eurobank pomaže grčkim hotelima i turizmu paketom finansiranja vrednim 750 miliona evra

Grčka banka Eurobank omogućila je paket finansiranja vrijedan 750 miliona evra za pomoć grčkim hotelima i podršku turizmu teško pogođenom korona krizom.

Ponovno pokretanje turističkog sektora, u kojem je zaposlena približno petina tamošnjih građana, smatra se ključnim za ublažavanje posledica očekivane duboke recesije. Evropska komisija procenjuje da bi se grčka ekonomija ove godine mogla smanjiti za 9,7 odsto.

“Eurobank je banka grčkog turizma, nismo na raspolaganju samo u dobrim vremenima. Potpora hotelskom sektoru, središtu sektora turizma, važna je za ekonomiju”, izjavio je izvršni direktor Eurobanke, Fokion Karavias.

Treća po veličini banka u Grčkoj objavila je da će hotelskim operaterima ponuditi više od 250 miliona evra za prevladavanje kratkoročnih potreba za likvidnošću kako bi im pomogla da podmire potrebe za obrtnim kapitalom u ovoj godini.

Također će finansirati oko 300 miliona evra već odobrenih projekata u tom sektoru, poručili su iz Eurobanke.

Upitan strahuje li da bi banke mogle biti pogođene novim talasom loših kredita usled očekivane recesije, Karavias je poručio da će situacija biti nešto jasnija u drugoj polovini godine.

“Optimista sam da će ovaj put problem biti manji i da će se s njime lakše izaći na kraj nego što je bilo u vreme dužničke krize”, rekao je Karavias.

Tags
Back to top button