Brnabić: Moguć još jedan rebalans budžeta – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Brnabić: Moguć još jedan rebalans budžeta

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da nijedan investitor nije otkazao dolazak i da očekuje nova zapošljavanja, a najavila je i mogućnost još jednog rebalansa budžeta za ovu godinu.

Brnabić je, posle obilaska Naučno-tehnološkog parka u Beogradu, kazala novinarima da je zadovoljna kako se puni republička kasa, ali da to svakako nisu prihodi koji su uobičajeni, međutim, jesu bolji od projektovanih kada je počela kriza sa kovidom-19.

Predsednica vlade je navela da je Srbija u martu imala rast između 5 i 5,2 odsto što je davalo nadu da se ova godina može privesti kraju sa minimalnim ekonomskim padom od minus 1,8 ili sa blagim rastom.

U aprilu će, dodaje, biti značajan pad i to se već vidi po indikatorima kao što su potrošnja električne energije i prihodna strana budžeta, dok se u maju, po njenim rečima, privreda pokrenula, neko sporije, neko brže.

“Meni je žao zato šmo smo naš budžet koji je bio izrazito investicioni ove godine morali malo da limitiramo, ali nastavili smo sve osnovne infrastrukturne projekte i projekte u domenu istraživanja i razvoja. Ono što su prioriteti vlade, tu smo sredstva ostavili”, rekla je Brnabić.

Ona je najavila mogućnost rebalansa budžeta, u zavisnosti od prihodne strane, ali pošto za sada ide dobro, sa tim će se, kaže, sačekati.

Brnabić je kazala da su i domaći privrednici i strani investitori jednoglasno pozdravili mere Vlade Srbije za oporavak privrede u iznosu od 11 odsto BDP-a ili više od pet milijardi evra.

“Do sada nijedan jedini nije otkazao, nismo imali ni pomeranja datuma (dolaska), nastavljaju pogoni koji treba da se otvore, očekujem da će biti dodatnih zapošljavanja. Na tome se bazira umereni optimizam za 2020.godinu”, rekla je Brnabić.

Tags
Back to top button