Privrednici podneli zahteve za skoro milijardu evra kredita – Bankar.rs
ANALIZEKOMPANIJESVE VESTI

Privrednici podneli zahteve za skoro milijardu evra kredita

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali poručio je danas da je preko poslovnih banaka primljeno oko milijardu evra kreditnih zahteva te bi već sledeće nedelje taj novac trebalo da počne da se odobrava i da se nađe u rukama privrede.

“Najnovija informacija oko garantne šeme koju smo dogovorili sa poslovnim bankama je da već ima zahteva za kredit od malih, srednjih i velikih preduzeća u iznosu od skoro milijardu evra, a to je polovina od ukupno predviđenih dve milijarde evra. Već naredne nedelje očekujem da taj novac “prokrvari” srpsku privredu. Imate Fond za razvoj koji je već odobrio 301 kreditnu partiju u ukupnom iznosu od oko dve milijarde dinara”, precizirao je iznose ministar.

On je gostujući na TV Pink ocenio da je država sprovedenim merama pokazala da je jaka, što je sve dalo dodatnu sigurnost građanima da se oslone na svoju zemlju i da imaju poverenje u njene poteze.

“Veoma je važno da ekonomiju otvorimo na vreme. Fabrike su već počele da rade, sve se pokrenulo. Sa sa svim ovim merama o kojma smo pričali, država je pokazala da je jaka i to je dalo sigurnost građanima da mogu da se oslone na svoju državu”, kazao je ministar i dodao da nam sada predstoji naporan rad da ubrzamo našu ekonomiju.

“Sve ovo o čemu pričam nam daje za pravo da kažemo da će Srbija biti najbolja u Evropi, prvi kvartal ove godine smo već rasli pet odsto, dok je evro zona imala pad od 3,3 odsto. Mi želimo do kraja godine budemo na pozitivnoj nuli, možda u plusu, a sigurno bolji od drugih”, poručio je on.

On je podsetio i na do sada preduzete mere i novčana izdvajanja – odlaganje plaćanja poreza na zarade i doprinose u ukupnom iznosu od oko 29,5 mld dinara, odlaganje poreza na dobit u ukupnom iznosu od 3,3 mld dinara. Tu treba dodati i 60 milijardi dinara obezeđeno za isplatu 100 evra svim punoletnim državljanima Srbije. Ne treba zaobići ni poljoprivrednike za koje je obezbeđeno 2,6 mld dinara i samostalne umetnike kojima će takođe biti isplaćene tri minimalne zarade.

On je ocenio da su mere dobro ciljane i da zbog toga imamo relativno bolju situaciju nego u drugim zemljama.
“Ceo svet se nalazi u najvećoj ekonomskoj krizi. Imate desetine miliona nezaposlenih, fabrike koje se zatvaraju, ekonomije koje su stale. Preko 30 miliiona je trenutno nezaposlenih u SAD. Sa druge strane, poslednji podatak od juče sa naše Nacionalne službe za zapošljavanje je da se prijavilo 8.800 ljudi da primi pomoć za slučaj nezaposlenosti. To je jedini indikator koji može da kaže koliko se broj nezaposlenih povećao. To ne može da se poredi sa drugim zemljama, mere su pogodile u centar, jer preduzetnici ne otpuštaju zaposlene”, naglasio je on.

Ministar se osvrnuo i na razne projekcije o rastu BDP Srbije koje se mogu čuti u medijima poslednjih dana i dodao da je “u svakoj projekciji Srbija bolja od drugih”.

“U svakoj toj projekciji imamo ili najmanji pad ili najveći rast. Sa ovom krizom koja je iza nas, država je pokazala odgovornost i svoju jačinu. Sa druge strane mi kroz ove mere širimo optimizam a taj psihološki momenat u ekonomiji je takođe veoma važan. Ako još uzmete u obzir da će četvoračlana porodica dobiti novac koji će potrošiti u trgovinama, to će takođe podstaći ekonomiju”, naglasio je on.

Ministar je izrazio svoj optimizam i kada je investiciona klima u Srbiji u pitanju, te naglasio da su njegova očekivanja da će strane investicije nastaviti da pristižu i da nema odustajanja od programa “Srbija 2025”.

“Mi smo u rebalansu budžeta već predvideli preko 150 miliona evra za subvencije za fabrike koje su potvrdile svoj dolazak. Već za desetak fabrika otvaranje sledi veoma brzo. Država se pokazala kao pouzdan i odogovaran partner, a taj koji ulaže želi da zna da sa druge strane ima odgovornu državu”,naveo je on.

Podsetio je da je stretegija države bila reindustrijalizacija i da se na tome uspešno radilo. Takođe, divezifikovana je naša privreda te smo tako imali rast i u prehrambenoj i prerađivačkoj industriji, poljoprivredi. Puno se ulagalo i u puteve i infrastrukturu, Srbija je prošle godine bila rekorder u privlačenju stranih investicija.

Mali je naglasio da se program “Srbija 2025” pomera samo za nekoliko meseci, ali da to nema uticaja na konačni rezultat.

“Jedno su ove privremene mere koje se odnose na krizu, a drugo tih 14 milijardi evra koje ćemo uložiti u kanalizacionu mrežu, obrazovanje, zdravstvo, stanove za mlade. Od toga ne odustajemo. Kada smo donosili rebalans ostavili smo 3,9 milijardi dinara za Moravski koridor. Radovi su krenuli. I taj projekat je deo programa “Srbija 2025”, dodao je.

Ministar finansija je istakao da je zbog krize najveći teret pao na “leđa” države, ali da je taj period već iza nas i da imamo dovoljno kapaciteta da reformama nastavimo započeti rast.

“Prošli smo kroz teške reforme koje je pokrenuo predsednik Vučić. Da to nije učinjeno mi ne bi bili dovoljno jaki da preduzmemo ove mere. Imali smo suficit u budžetu u prethodne četiri godine, javni dug pod kontrolom u odnosu na BDP. Sa jakim finansijama i suficitom dao nam je mogućnost da država bude odgovorna”, podsetio je ministar na postignute rezultate.

Mali je dodao i da se ostaje pri cilju da prosečna plata za pet godina bude preko 900 evra a penzija preko 400 evra.

Naglašava i da je država preuzela teret ove krize i obezbedila novac sa dva cilja – jedan je da sačuvamo naše fabrike i proizvodne kapacitete a drugi da sačuvamo zaposlene.

“U istoriji se do sada nije dogodilo da Srbija pomogne poslodavcima, zaposlenima i građanima na ovaj način. Bila je sebična a danas je potpuno druga slika”, naveo je on i zaključio da to građani sigurno najbolje osećaju i znaju da cene.

Tags
Back to top button