Pad američkih zaliha podigao cene nafte iznad 30 dolara – Bankar.rs
ANALIZEIZVEŠTAJ SA BERZESVE VESTI

Pad američkih zaliha podigao cene nafte iznad 30 dolara

Cene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 30 dolara, podstaknute padom američkih zaliha i prognozom Međunarodne agencije za energiju (IEA) o padu svetskih zaliha u drugoj polovini godine.

Na londonskom tržištu cena barela je porasla 1,17 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 30,36 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,1 dolar višoj ceni, od 26,39 dolara.

Optimizam prigušuje pojava novih slučajeva Covida 19 u Južnoj Koreji i Kini, koji potpiruju bojazni od mogućeg drugog talasa infekcija i zatiranja prvih naznaka oporavka ekonomije i potražnje za gorivima.

IEA je danas ponovo prognozirala rekordan pad potražnje u 2020., iako je blago snizila njegovu procenu pada zbog ublažavanja mera karantina.

Pažnju je danas privukla IEA-ina procena da će se globalne zalihe sirove nafte u drugoj polovini godine smanjiti za oko 5,5 miliona barela dnevno.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) procenila je pak juče da će se globalna potražnja za naftom u 2020. smanjiti za 9,07 miliona barela dnevno, više nego što su do sada predviđali, procenjujući pad na 6,85 miliona barela dnevno.

Tags
Back to top button