Šoškić: Bilo je jasno da Srbija mora da se zaduži, to je teško izbeći u krizi – Bankar.rs
ANALIZEINTERVJUISVE VESTI

Šoškić: Bilo je jasno da Srbija mora da se zaduži, to je teško izbeći u krizi

Prodaja državnih obveznica na međunarodnom finansijskom tržištu nije neočekivana transakcija jer je Srbija, kao i mnoge druge države, usled pandemije koronavirusa suočena sa padom ekonomske aktivnosti i padom budžetskih prihoda, rekao je bivši guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić.

Šoškić je za Sputnjik rekao da je bilo jasno da će Srbija morati dodatno da se zaduži, zbog pada ekonomske aktivnosti i prihoda u budžetu usled pandemije.

“To generalno nije dobra vest, jer se uvećava javni dug zemlje, ali je to u ovakvoj situaciji bilo teško izbeći. Srbija je odlučila da emituje evroobveznicu i to je nešto što je radila i ranije”, rekao je on.

Šoškić je upozorio da su uslovi zaduživanja takvi da prilično nadilaze uslove zaduživanja koje imaju susedne zemlje.

“Dakle, Srbija je u obavezi da plati po osnovu tog duga više od tri odsto, a istovremeno imamo situaciju da je stopa prinosa na hartije od vrednosti Hrvatske, sa istim rokom dospeća, otprilike duplo manja, a Bugarska je i ispod jedan odsto”, objašnjava Šoškić.

“Srbija je na finansijskom tržištu dobila ono što je verovatno u ovom trenutku i mogla da dobije, ali da je to ipak nepovoljnije od nekih zemalja u neposrednom okruženju”, rekao je Šoškić, uz napomenu da su ipak Hrvatska i Bugarska članice Evropske unije.

Šoškić veruje da će novac obezbeđen prodajom državnih obveznica biti korišćen za pokrivanje budžetskog deficita.

Tags
Back to top button